Študija primera:

Kako je Turizem Ljubljana uspešno predstavil trajnostno turistično ponudbo Osrednje Slovenije

Dve muhi na en mah s popotniškimi blogerji

Ljubljana je v zadnjih letih naredila na področju turizma ogromne korake, kar se pozna na večletni visoki rasti števila nočitev, vendar pa se tudi odgovorni v Turizmu Ljubljana zavedajo izzivov, ki jih taka rast prinaša. V nadaljevanju bom predstavila enega od inovativnih, tveganih, a zelo učinkovitih načinov poudarjanja trajnostne ponudbe Ljubljane in Osrednje Slovenije. Z njim Turizem Ljubljana ni dosegel le svojega cilja, ampak je hkrati dobili tudi ambasadorje Ljubljane.

 

Izzivi in cilji turistične Ljubljane

Večina obiskovalcev ostane v Ljubljani le 1,9 dneva, osredotočajo se na center mesta, množično obiskujejo prepoznavne turistične točke, nato pa že hitijo naprej. V Turizmu Ljubljana se zavedajo, da je množičen turizem netrajnosten in kljub pozitivnim kratkoročnim učinkom dolgoročno lahko škodljiv za destinacijo. Hkrati pa obiskovalci na tak način ne morejo zares doživeti Ljubljane.

Strateški cilj Turizma Ljubljana je, da turiste s kakovostno in trajnostno ponudbo zadrži dlje časa v Ljubljani, hkrati pa jim mesto predstavijo kot izhodišče za odkrivanje Slovenije. Pokazati jim želijo zanimivosti okolice mesta in ponuditi raznovrstna in pristna doživetja v naravi. Obiskovalce želijo preusmeriti iz centra Ljubljane v okoliške občine, ki še niso turistično razvite, vendar imajo dovolj velik potencial za razvoj. Ljubljano želijo tržiti kot trajnostno destinacijo s številnimi možnostmi za preživljanje prostega časa v zdravem, sproščujočem in naravnem okolju. In nenazadnje želijo, da Ljubljano zapustijo zadovoljni in polni čudovitih spominov.

Z omenjeni izzivi se soočajo vsi oddelki turistične organizacije in zadnjih nekaj let se veliko naporov vlaga v oblikovanje kakovostnih turističnih ponudb v celotni Osrednji Sloveniji, ki obsega 25 okoliških občin. Poudarek je na doživetjih. Te vsebine objavljajo na spletu in na družbenih omrežjih, obiskovalce Ljubljane pa poskušajo usmeriti tudi v manj raziskane predele. Kljub temu je treba delati še več, da se bo glas o tej ponudbi razširil.

 

Zakaj in kako se je začelo?

S sodelavci Turizma Ljubljana smo se odločili za drugačen in bolj tvegan pristop – za poslovno sodelovanje s popotniškimi blogerji.

Popotniški blogerji v svojih zapisih in objavah na družbenih omrežjih izpostavljajo kraje in njihovo turistično ponudbo. Mnogi med njimi so zares vplivni in ljudje, ki radi potujejo, prek njih izvejo uporabne informacije in nasvete. Znano je, da pri iskanju informacij popotniki bolj zaupajo tretjim osebam kot promocijskim vsebinam, ki jih nudijo uradni viri, zato se nam je sodelovanje s popotniškimi blogerji zdel dober način. Blogerji na družbenih omrežjih komunicirajo s svojimi sledilci, odgovarjajo na različna vprašanja in lahko postanejo neuraden vir informacij o destinaciji, kar je več kot zaželeno.

Tvegan del sodelovanja je, da blogerji med svojim raziskovanjem destinacije tudi testirajo turistično ponudbo in zato je priporočljivo, da ponudnik dobro pozna in verjame v svoj produkt. Če v Turizmu Ljubljana tega zaupanja v ponudbo ne bi imeli, se tudi takega projekta za promocijo Osrednje Slovenije ne bi lotili.

 

Pazljivo načrtovanje in delo pred, med in po obisku

V začetku poletne sezone je Turizem Ljubljana v Ljubljano za teden dni (24. – 31. maj 2016) povabil tri izkušene in vplivne popotniške blogerje, da bi pomagali predstaviti zanimiva doživetja, ki jih ponujata Zelena prestolnica Evrope 2016 in regija Osrednja Slovenija. Izbira Travel Dudes za blogerske sodelavce ni bila naključna, ampak smo prek njih želeli nagovarjati določeno ciljno skupino – aktivne in trajnostno ozaveščene popotnike. V Ljubljano so povabili ugledne blogerje z velikim dosegom, ki razumejo trajnostni turizem in spoštujejo lokalno ponudbo.

Pomemben del sodelovanja s popotniškimi blogerji je bil opravljen že pred njihovim prihodom – to je predvsem usklajevanje pogodbe in vseh elementov sodelovanja. Kljub temu je pri takem sodelovanju pomembno tudi zaupanje in ekipa Travel Dudes se je že v procesu dogovarjanja izkazala za profesionalno. Blogerji so dobili na izbiro širok nabor izletov in okoliških krajev, sami pa so izbrali tiste, ko so se jim zdeli najbolj zanimivi. Poudarek celotnega seznama je bil na trajnostnem turizmu, tako da je bila taka tudi njihova izbira. Urnik so si povsem zapolnili z aktivnostmi in dela so se lotili resno.

Poudariti je treba, da so blogerji doživeli vse, kar lahko doživi katerikoli obiskovalec ali meščan, če se odloči za izlete ali za obisk krajev, ki so jih obiskali blogerji. Poleg vodnikov, ki so jih vodili na nekatere izlete, so imeli dovolj časa tudi za lastno raziskovanje Osrednje Slovenije. Veslanje po Ljubljanici skozi Krajinski park Ljubljansko barje do mestnega jedra, kolesarsko vodstvo po Ljubljani, odkrivanje podzemlja v jamah Mala in Velika Pasica, SUP-anje na Ljubljanici, vodstvo Časovni stroj na Ljubljanskem gradu, kulinarična doživetja, kolesarski izlet po Osrednji Sloveniji, učenje golfa, Pustolovski park Geoss, bivanje v krošnjah, Kamnik, spoznavanje pastrirske tradicije na Veliki planini in nočitev v pastirski koči so le na hitro našteta doživetja, poleg teh pa je bilo še mnogo drugih, ki so blogerjem v enem tednu dala končni vtis o destinaciji in njeni ponudbi.

In kaj smo medtem počeli v Turizmu Ljubljana? Ves čas smo prek družbenih omrežij spremljali njihova doživetja in jih delili s svojimi sledilci. V vmesnem času smo pripravljali tudi svoje vsebine, obračali pozornost na blogerje in njihove izkušnje ter poudarjali tisto, kar smo z njihovo pomočjo izvedeli. Zelo pomembne so namreč informacije, ki jo dobimo s strani blogerjev, saj lahko izvemo, kaj ciljno skupino zanima in tudi morebitne slabosti, ki jih lahko popravimo. Zaradi usklajenega vsebinskega dela smo vsi opazili dobre rezultate.

 

Rezultati so presegli pričakovanja

Blogerji so vtise objavljali na svojih profilih na družbenih omrežjih, do konca julija 2016 pa so morali pripraviti končne objave v obliki besedil, fotogalerij in videov. Iz vseh objav je razvidno, da so bili navdušeni in da so uživali.

Zaradi dobrih skupnih rezultatov so Travel Dudes pripravili še več vsebine, kot smo bili dogovorjeni. Sodelovanje s Turizmom Ljubljana so celo uporabili za študijo primera o delu profesionalnih popotniških blogerjev – podobno kot jaz navajam ta primer za študijo primera.

Vsebino o Osrednji Sloveniji so objavili kot:

  • 26 zapisov na spletnem mestu Travel Dudes
  • 59 objav na Twitter profilu @Traveldudes z 2.920.000 mesečnimi prikazi in z več kot 248.700 sledilci. Vse objave so bile objavljene v času 7-dnevnega obiska.
  • Več kot 100 objav na Twitter profilu @Traveldudes, ki spodbujajo branje obstoječih zapisov o Osrednji Sloveniji na spletnem mestu Traveldudes ali ogled videov na kanalu YouTube
  • 1 obsežna fotogalerija in 5 videov na Facebook strani, ki mesečno doseže 562.245 ljudi in ima 121.000 privržencev.
  • 14 objav fotografij na Instagram profilu @Traveldudes, ki premore več kot 38.500 sledilcev
  • 1 promocijski video za Osrednjo Slovenijo
  • 5 videov v slogu video bloga

Poleg naštetih vsebin smo zaznali povečane interakcije na vseh družbenih omrežjih. Teh je bilo še posebej veliko med samim obiskom blogerjev. Uporabniki Twitterja in Facebooka so v odzivih na njihove objave izražali presenečenje nad lepotami Osrednje Slovenije ali pa omenjali svoje izkušnje, ki so bile večinoma omejene na center Ljubljane. Na njih so poseben vtis naredila doživetja, kot so SUP-anje na Ljubljanici in izlet v podzemno jamo Velika Pasica.

Tudi številke, ki so jih v končnem poročilu (ob koncu julija 2016) pribeležili blogerji Travel Dudes, so višje, kot smo jih pričakovali:

Ogledi Interakcije Kliki
Twitter 277.450 6.518
Facebook 246.636 58.035 50.879
Instagram 6.216

 

 

Zaključek

Vložek v kampanjo se je Turizmu Ljubljana nedvomno obrestoval. Vsebina in doseg sta presegla zastavljene cilje, vplivi kampanje pa se bodo poznali še v prihodnosti. Našega dela namreč še ni konec. Nadaljni cilj je, da pridobljeno vsebino dobro izkoristimo in Osrednjo Slovenijo predstavimo še mnogim popotnikom, ki bodo obiskali Ljubljano in cenili njeno trajnostno usmerjenost. Vsebine bodo aktualne tudi za naslednjo sezono.

Še bolj od pričakovanih rezultatov pa je razveseljujoče nekaj, česar ni možno izmeriti. To je odnos, ki se je vzpostavil med tremi odličnimi popotniškimi blogerji in Turizmom Ljubljana. Travel Dudes so postali ambasadorji zelene Ljubljane in Osrednje Slovenije.

Odkrivajte Ljubljano s kolesom Foto: Travel Dudes. Slika: Turizem Ljubljana 

Avtorji vseh uporabljenih fotografij: Travel Dudes