Sončni vzhod na Sv. Ani

Študija primera:

Instameet v Osrednji Sloveniji

Na začetku je bil konec

S Turizmom Ljubljana smo v sodelovanju z Instagram skupnostjo @igslovenia v avgustu in septembru 2018 izvedli sedem tednov dolgo kampanjo, v kateri smo vsak teden izpostavljali izlete v različne dele Osrednje Slovenije. Izbrali smo najboljše, kar ponujajo posamezni kraji, točke smiselno združili, ljudi pa vabili na izlet ter deljenje vtisov, zanimivosti in čudovitih razgledov na Instagramu. Vsak teden smo sodelujočim podelili eno nagrado. Že na začetku pa smo se soočili z vprašanjem, kako kampanjo zaključiti.

Odločili smo se, da za zaključek kampanje, ki je bil konec septembra 2018, organiziramo dvodnevni instameet v Osrednji Sloveniji.

Instameet je popularen dogodek v svetu Instagrama – to je srečanje uporabnikov družbenega omrežja Instagram na vnaprej določeni lokaciji, od koder se skupaj odpravijo raziskovat, fotografirat, ob tem pa se družijo in si izmenjujejo izkušnje. Naš instameet je bil zaradi oddaljenih lokacij in optimizacije časa zamišljen malce drugače.

 

Omejitve in kompromisi

Proračun je bil omejen. Vedno je, a tokrat so bila sredstva v veliki meri vložena že v kampanjo, zato so bili za zaključek/instameet potrebni kompromisi. Sklenili smo, da povabimo določeno število ljudi, osredotočili pa se bomo na tuje in domače vplivneže na Instagramu. Vabljeni tuji vplivneži bodo iz sosednjih držav, saj so to primarni trgi Turizma Ljubljana, obenem pa se tako izognemo stroškom za letalski prevoz. Instagramerje bomo gostili, za vse bo poskrbljeno (2 nočitvi, hrana, prevoz), ne bodo pa prejeli nobenega dodatnega plačila.

Zaradi odločitve o takem sodelovanju, ki ni temeljilo na nobeni sklenjeni pogodbi, nismo vedeli, koliko objav bodo udeleženci sploh objavili. Šlo je za resnično preizkušnjo manj znane turistične ponudbe. Naš cilj v fazi načrtovanje je bil, da poskusimo predstaviti in združiti čim več doživetij in razgledov iz Osrednje Slovenije. Če jim bo všeč, bodo objavljali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jaka Ivančič (@jaka_ivancic) on

 

Kdo je bil povabljen?

Povabljeni udeleženci so bili vsi instagramerji, nekateri od njih pa se tudi profesionalno ukvarjajo s fotografijo. Mnogi uporabljajo tudi druga družbena omrežja oz. komunicirajo prek drugih kanalov. Udeleženci so prišli na instameet iz Avstrije, s Hrvaške, Madžarske in iz Slovenije. Vsi imajo precej sledilcev, so vplivneži srednjega in velikega dosega, zaradi česar nas je tudi zanimalo sodelovanje z njimi.

Izbor tujih povabljencev sta naredila Sanja in Zoran Leban Trojar iz @igslovenia, saj sta z mnogimi že sodelovala pri preteklih projektih in poznala njihov način dela.

Udeleženci Št. sledilcev WWW/FB /YT/TW
@domagojsever 76.850 FB: CroatianNomad
@click4chic 39.570 Youtube channel
@croatia_instagram 95.430
@norbertlepsik 30.640 norbertlepsik.com/
@anna_illes_ 12.790
@claudio.x 26.580 twitter.com/ClaudioXcom
@tzuio 199.700
@jaka_ivancic 17.350 FB: Jaka.Ivancic.Photography/
@people_of_ljubljana 20.650 FB: Peopleofljubljana/
@denissimcic 3.000
@perfelicious 6.590 FB: perfelicious/
@masabutara 1.310 perfelicious.com/
@malaposastmici 14.300 www.kamnitosrce.com/
@sanya_lt 15.110
@zokus_gf 5.540
@igslovenia 80.940 www.igslovenia.si/

 

Program in izvedba

Program smo zasnovali skupaj z @igslovenia. Turizem Ljubljana ima podatke o kakovostni ponudbi doživetij, nastanitev in kulinarike Osrednje Slovenije, Sanja in Zoran iz @igslovenia pa sta pazila, da so bile v program vključene take fototočke, ki bodo uporabnikom instagrama zanimive.

PETEK

 • Namestitev tujih gostov v hotelu
 • Neformalno srečanje na terasi Nebotičnika – sončni zahod

SOBOTA

 • Sveta Ana, Ljubljansko barje – sončni vzhod
 • Kajak center na Livadi – s kajakom po Ljubljanici
 • Podpeško jezero
 • Vožnja z električnimi kolesi po Ljubljanskem barju
 • Tehniški muzej Bistra
 • Restavracija Grič – kosilo
 • Polhov Gradec, graščina – park in čajanka v graščini
 • Sveta Uršula (nad Polhovim Gradcem) – sončni zahod
 • Spanje v Eco Resortu

NEDELJA

 • Arboretum Volčji potok
 • Kamnik – Šutna in Mali grad
 • Kamniška Bistrica – izvir
 • Restavracija Repnik – kosilo
 • Županova jama

Pomembno se nam je zdelo, da lahko vse naštete lokacije in doživetja lahko obišče in doživi vsak obiskovalec. Edina razlika je čajanka pri grofu Blagaju v Polhovem Gradcu, ki je za redne goste daljša. Program za instagramerje je bil zaradi časovne omejitve skrajšan.

Omeniti moram zame verjetno najbolj zanimivo razliko med instameetom in kakršnimkoli drugačnim izletom ali študijsko turo. Običajno pri organizaciji pazimo, da se program ne začne prezgodaj, ker se morajo ljudje naspati, pojesti zajtrk, spiti kavo … Pred 8. uro zjutraj se redko kaj zgodi. Na instameetu je vse osredotočeno na fotografiranje – največjo vlogo pa igrata svetloba in vreme. Z zbirnega mesta smo se zato odpravili ob 5:45, zajtrki so bili v nahrbtnikih in prav nihče ni zamujal. Lovili smo sončni vzhod in to je resna zadeva.

Kljub temu, da smo dopuščali nekaj sprememb v programu in nekatere točke navedli le kot dodatne možnosti, smo obiskali prav vse.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matea Frajsberger (@click4chic) on

 

Rezultati in ugotovitve

Udeleženci so med samim Instameetom ves čas objavljali story-je na svojih Instagram profilih, objave so se na vseh družbenih omrežjih pojavljale v naslednjih 14 dnevih po instameetu. Na kanalih Turizma Ljubljana (@VisitLjubljana) so bile objavljene lastne objave in objave udeležencev. Številne objave so bile objavljene tudi na kanalih soorganizatorjev @igslovenia. Ker gre v veliki meri za ponovljene objave udeležencev, teh rezultatov nismo upoštevali v spodnji tabeli. Kljub temu pa gre za zelo pomembne kanale z velikim dosegom na Instagramu, Facebooku in Twitterju.

Vsi rezultati so nastali brez vnaprejšnjega dogovora ali kakršnekoli pogodbe, saj udeleženci Instameeta niso bili plačani za objave.

Rezultati z Instagrama

V spodnji tabeli smo upoštevali tiste številke, ki smo jih lahko preverili, in podatki, kakršni so bili 16. oktobra 2018. Kasneje so številke pri objavah za malenkost zrasle.

Udeleženci IG objave Povp. IG všečkov Skupno všečki IG stories Povp. št. ogledov Skupni ogledi
@domagojsever 1 2.900 2.900 29 8.000 232.000
@click4chic 3 1.500 4.500 18 5.000 90.000
@croatia_instagram 1 1.900 1.900 17 5.500 93.500
@norbertlepsik 1 900 900 20 1.200 24.000
@anna_illes_ 2 2.500 5.000 24 700 16.800
@claudio.x 3 850 2.250 35 1.000+ 40.000+
@tzuio 5 600 3.000 9 1.300 11.700
@jaka_ivancic 3 1.400 4.200 24 1.000 24.000
@people_of_ljubljana 3 938 2.8015 21 np 54.355
@denissimcic 3 506 1.520 np np np
@perfelicious 2 664 1.328 35 np 9.787
@masabutara 3 np 343 10 np 4.405
@malaposastmici 2 975 1.951 14 np 20.462
SKUPAJ 32 57.807 256 581.009

Rezultati z drugih omrežij

Twitter: 18 objav
Twitter všečki: 720
Facebook objave: 6
Facebook všečki: 1.100
Youtube: 1 objava s 6.360 ogledov

 

Ker je vsak projekt treba oceniti kritično, da se lahko iz njega kaj naučiš, je bil tudi ta koristna šola.

 • Skoraj vsi so večino izbranih lokacij obiskali prvič. Slovenski udeleženci so poznali Kamnik, vendar ga nikoli niso obiskali z namenom fotografiranja, kar povsem spremeni način obiska in aktivnosti. Če rečemo, da so udeleženci odkrivali Osrednjo Slovenijo, ne pretiravamo, saj smo jih peljali v njim povsem nove kraje. Na to organizatorji, ki smo tako močno vpeti v vsebino, včasih pozabimo.
 • Iz odzivov in pogovorov smo ugotovili, da so bili gostje najbolj navdušeni nad kosilom in prezentacijo jedi v Gostišču Grič ter nad vožnjo z električnimi kolesi, ker je večina to izkusila prvič. Take informacije so zelo koristne za nadaljnje delo.
 • Udeleženci instameeta so program prejeli vnaprej in pred vsako točko so dobili informacijo, kam grejo, kaj se tam počne in koliko časa bodo imeli na voljo. Kljub temu smo kasneje zaznali, da marsikateremu tujemu članu odprave ni bilo jasno, kje so in zato teh informacij tudi niso predali naprej svojim sledilcem. Krajev namreč niso poznali. Rešitev te težave, ki smo jo zaznali šele po instameetu, bi bil lahko grafični prikaz poti in krajev, ki bi ga prejeli v fizični obliki na licu mesta.
 • Ker je bila večina udeležencev fotografsko usmerjena, so jih zanimali predvsem fotografski motivi (sončni vzhodi in sončni zahodi v naravi), manj pa same značilnosti krajev, zgodovina in kulturne posebnosti. Če bi imeli v skupini kakšnega blogerja, ki so mu za zapis pomembne tudi informacije, bi bilo verjetno drugače.
 • Kljub temu, da smo bili organizatorji v kakovost nekaterih ponudb Osrednje Slovenije prepričani, so te žal ostale brez stalnih objav na spletu. Tak primer je graščina v Polhovem Gradcu, ki se udeležencem kljub prijetnem počutju očitno ni zdela fotografsko zanimiva. Ponovno se je pokazalo, da bi za večjo raznolikost fotk potrebovali bolj raznovrstne vplivneže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Domagoj Sever (@domagojsever) on

 

Zaključek

Instameet je bil odlična nadgradnja celotne Instagram kampanje #CentralSlovenia 2018 in je presegel pričakovanja. Nad samo izvedbo (izbor lokacij, vzdušje, časovnica) so bili gostje zadovoljniNizka prepoznavnost Osrednje Slovenije je še vedno problem in ta se je tokrat pokazal pri tujih gostih. Prav ta instameet in tudi celotna kampanja sta nam dala nekaj idej, kaj lahko Turizem Ljubljana počne v prihodnje za turistično promocijo Osrednje Slovenije.

Z vplivneži bo Turizem Ljubljana gotovo še sodeloval, saj zgodbe in fotografije dajejo vpogled v obstoj in zanimivost regijske ponudbe. Zagotovo pa se bo treba obrniti na raznovrstne in še bolj specializirane vplivneže, ki jim bomo lahko predstavili tudi kulturno (Polhov Gradec, Bogenšperk, Tehniški muzej …) in kulinarično ponudbo (Grič, Repnik …).

Ena od zmag pa je bilo tudi odlično ekipno sodelovanje tistih, ki smo kampanjo pripeljali od začetka do uspešnega konca.