Nagradne igre na Facebooku in Instagramu

To ni zapis o spletnih goljufijah, ki obljubljajo brezplačne vinjete, najnovejše telefone iPhone ali kupone v vrednosti 150 €. To namreč niso nagradne igre, ampak prevare naivnih spletnih uporabnikov. In glede na to, da se ves čas pojavljajo, je naivnežev očitno še veliko.

To je zapis o nagradnih igrah, ki se dnevno odvijajo na Facebooku in Instagramu, ob tem pa pogosto kršijo pravila uporabe teh dveh družbenih omrežij. Pogledali bomo tipične napake in kakšna je ustrezna nagradna igra.

Zakaj podjetja in blagovne znamke organizirajo nagradne igre?

Nagradne igre so v resnici promocijske kampanje, s katerimi podjetja na Facebooku in Instagramu:

 • zvišujejo vpletenost (engagement) svojih sledilcev in s tem tudi doseg,
 • privabljajo nove stranke,
 • gradijo odnos z uporabniki ali
 • zbirajo uporabniške vsebine.

Kako pravilno izvedemo nagradno igro?

Pri snovanju nagradne igre moramo upoštevati:

 • slovenska pravila o organiziranju nagradnih iger (objava pravil nagradne igre, omejitve, zbiranje podatkov …) in
 • pravila Instagrama ali Facebooka.

Pogosto vidim kršitve obeh. Kar se slovenskih pravil tiče, jih pripravijo pravniki ali pa, kot ni ravno skrivnost, vzamemo obstoječa pravila za vzorec in jih prilagodimo svojim zahtevam. Če bi jih želeli pisati sami, bi morali poznati Obligacijski zakonik, Zakon o elektronskem poslovanju na trgu in še nekaj drugih predpisov. Bistveno je, da pravila objavite in si jih vsak sodelujoči lahko kadarkoli prebere. Kazni za to kršitev znašajo od tisoč evrov navzgor.

Pravila družbenih omrežij pa so tista, ki jih organizatorji najraje kršijo. Za začetek je dobro poznati terminologijo.

Nagradna igra (giveaway)

V nagradni igri udeleženec dobi nagrado po naključju. Običajno gre za drobna darilca, pri katerih se nagrajenca izžreba.
Sodelovanje ne sme biti pogojeno z nakupom ali plačilom.
Pravila sodelovanja morajo biti objavljena in vidna.
Jasno je treba napisati, da nagradna igra ni sponzorirana, izvedena ali kakorkoli povezana s Facebookom ali Instagramom.

Natečaj (contest)

V natečaju morajo sodelujoči izkazati trud, spretnost ali si na nek način zaslužiti nagrado. Tak primer je na primer natečaj za najboljše fotografije, slogane, videe … Zmagovalca lahko izbirate naključno z žrebom, z glasovanjem ali pa izbor opravi žirija.
Sodelovanje ne sme biti pogojeno z nakupom ali plačilom.
Pravila sodelovanja morajo biti objavljena in dostopna.
Jasno je treba napisati, da natečaja ne sponzorira ali organizira Facebook. Prav tako natečaj ni na noben način povezan s Facebookom ali Instagramom.

Loterija, igre na srečo (lottery)

Za loterijo je zahtevan nakup izdelka ali srečke ali pa je treba nekako drugače plačati, da dobite priložnost za nagrado. Loterije so v Združenih državah nezakonite in tudi Facebook in Instagram ne dovolita izvajanja iger na srečo na svoji platformi.

.

 Katere so najpogostejše napake nagradnih iger na Facebooku?

Pogojevanje sodelovanja z deljenjem na osebnih profilih ali označevanjem (taganjem) prijateljev je prepovedano.

Razumljivo je, da so ravno take objave najbolj odzivne in prinašajo najboljše rezultate, vendar je tak način promocije prepovedan. Za kršitev vas Facebook lahko kaznuje z blokirano Facebook stranjo. Če ste imeli že kdaj opravka z administratorji Facebooka, veste, kako nadležno in dolgotrajno je to.

 
PREPOVEDANO

DOVOLJENO
Delitev vsebine Med vsemi, ki boste objavo delili na svojem profilu, bomo izžrebali …Vam je naše tekmovanje zanimivo? Delite ga še z drugimi.
PrijateljiZa sodelovanje označite prijatelja, ki bi ga/jo vzeli s seboj …

Veseli bomo, če nas boste priporočili še svojim prijateljem.

PrijateljiObjavite na zidu svojih prijateljev in si zagotovite več možnosti za nagrado.Naredite tako dobro nagradno igro, da jo bodo uporabniki sami delili. 

Dovoljeno je zahtevati:

 • všečkanje strani,
 • všečkanje objave,
 • komentiranje objave,
 • všečkanje in komentiranje objave,
 • objavljanje na vašo Facebook stran,
 • pošiljanje sporočil in
 • glasovanje za komentarje in nato izbrati komentar z največ všečkov.

.

Katere so najpogostejše napake nagradnih iger na Instagramu?

Instagram nima tako strogih pravil kot Facebook, zato lahko za sodelovanje v nagradni igri zahtevate:

 • všečkanje,
 • komentiranje,
 • označevanje prijateljev v komentarjih,
 • repostanje objave ali
 • objavo slike s pripisom določenega hashtaga.

.

Prepovedano je le spodbujati k napačnemu označevanju ali napačno označevati vsebine. To pomeni, da ne smete spodbujati ljudi, naj se označijo na fotografijah, če niso na njih.

Najpogostejše napake so običajno te, da organizatorji ne navedejo pravil in vseh zahtev Instagrama. Prav je, da napišete, kdo sponzorira nagradno igro, in obenem navedete, da Instagram ni nikakor povezan s to promocijsko kampanjo. Ta informacija najpogosteje manjka.

Vsak, ki objavlja vsebine na družbenih omrežjih, bi moral nositi odgovornost za svoje objave. Žal se etičnost objav in trženja na spletu zaradi želje po všečkih in večjem dosegu pogosto umakne neetičnim praksam. Zavedati se moramo, da je to slabo za vse.

Želim si, da bi vam ta zapis pomagal v dilemi, kaj se sme in česa ne.