10 nasvetov za dobro poslovno uporabo Snapchata

Veliko vprašanje, ki še vedno ni povsem razjasnjeno, je: Kaj naj blagovne znamke in podjetja počnejo na družbenem omrežju Snapchat? Preden se lotimo odgovarjati na to vprašanje, se moramo posvetiti vprašanju: Za koga bi sploh počeli karkoli na Snapchatu? Pojdimo po vrsti.

Kaj je Snapchat?

Snapchat je mobilna aplikacija za izmenjavo sporočil v obliki fotografij, video posnetkov, besedil in risb. Ena od ključnih značilnosti Snapchata je, da sporočila izginejo v nekaj sekundah, objavljene t.i. zgodbe (“stories”) pa v 24 urah.

Kdo uporablja Snapchat?

V zelo kratkem času je aplikacija postala priljubljena predvsem med mladimi.

Starost uporabnikov Snapcheta
Starost uporabnikov Snapchata v ZDA (Vir: Snapchat.com, 2016)
 • Trenutno ima Snapchat okoli 100 milijonov dnevnih uporabnikov.
 • Povprečen uporabnik na Snapchatu preživi približno pol ure dnevno.
 • Vsako sekundo naj bi bilo ustvarjenih okoli 9 tisoč snapov. (Vir: Val202)
 • Uporabniki Snapchata si v letu 2016 vsak dan ogledajo več kot 7 milijard slik in video posnetkov. Leto poprej (maja 2015) je bilo to število še precej manjše. Uporabniki so si ogledali (le) okoli 2 milijardi slik in video posnetkov na dan.

Podatki kažejo, da popularnost Snapchata še vedno raste. Če je vaša ciljna skupina zajeta med večinskimi uporabniki Snapchata, bi veljalo razmisliti, če in kako ga uporabiti v poslovne namene.

10 nasvetov za dobro poslovno uporabo Snapchata

Preprost nasvet za objave so dobre zgodbe. To so tiste objave, ki so vsebinsko zanimive in zaradi katerih vas bodo uporabniki Snapchata spremljali. Ker pa se zavedam, da ta nasvet ne pove veliko, poskusimo s konkretnimi.

 1. Zabavajte se in zabavajte svoje sledilce!

  Osnovni namen Snapchata je zabava in tega tudi podjetja ne smejo pozabiti. Spodbujajte stranke, da tudi oni komunicirajo z vami, in to najlažje dosežete skozi pristen humor. To pa ne pomeni, da uporabite goro smeškov, ampak se je treba malce potruditi. Bodite duhoviti, izvirni, drzni in odgovarjajte s personaliziranimi snepi. Nikoli ne pozabite, da delate vsebino za svoje gledalce, ne zase.

 2. Pokažite, kaj se dogaja v ozadju

  Prijateljem na Snapchatu približajte svoje delo tako, da jim pokažete tisto, česar običajno ne morejo videti. To so lahko proizvodnja, zabavni trenutki v pisarni, neuspeli poskusi, priprave na dogodek, neuradne izjave … Možnosti so neskončne.

 3.  Bodite ekskluzivni in stopnjujte napetost

  Odštevajte dneve do objave velike novice ali do lansiranje novega izdelka. Pokažite ga prej kot ostalim in bodite ekskluzivni. Stopnjujte napetost pred premiero in gradite pričakovanje skozi zanimive napovedi. Snapchat je odličen za tako stopnjevanje.

 4. Poročajte z dogodka

  Novinarji ne poročajo z vseh dogodkov, medijem pa je prepuščen izbor, katere dogodke bodo pokrivali. Vi lahko poskrbite, da bo vaš dogodek pokrit na Snapchatu. Premiera, koncert, festival, otvoritev razstave, otvoritev trgovine, konferenca … vse to so odlične priložnosti za Snapchat objave.

 5. Nagradne igre

  Tekmovanja in podeljevanje daril omogočajo večjo navdušenost nad blagovno znamko in potrošnikovo zvestobo, zato je taka vsebina uporabno orodje. Če ob tem še spodbujate, da uporabniki delijo svojo pozitivno zgodbo, boste dosegli še potencialne stranke.

  Našteli smo nekaj osnovnih aktivnosti, ki jih blagovne znamke in podjetja lahko počnejo na Snapchatu, a za zares dober nastop se bo treba še bolj potruditi. Sledi še nekaj uporabnih napotkov.

  Ciljna skupina

 6. Uporabite Snapchat za povezavo z nespletno komunikacijo in za realne rezultate

  Snapchat je orodje za objavo snepov, ki pa vam ne prinaša merljivih rezultatov. To lahko presežete, če povežete spletno (online) in nespletno (offline) komunikacijo. Z nekaj domišljije lahko uporabite to orodje v svoj prid. Na primer: izdelate lahko kupone, ki jih lahko uporabniki slikajo in shranijo. Podaritr jim lahko kodo za posebni popust. Ali pa jih povabite na dogodek in tam nagradite, če izpolnijo vašo nalogo s Snapchata. Spodbujajte sodelovanje.

 7. Gradite svojo Snapchat skupnost

  Običajno srečujemo unikatno rumeno ikono z duhcem (snapcode), s katero uporabniki Snapchata spodbujajo k spremljanju svojega profila. Bistveno bolj preprost način je uporaba URL povezave. Vsak uporabnik ima svojo povezavo in oblika je vedno enaka: www.snapchat.com/add/VAŠE_UPORABNIŠKO_IME. Povezavo lahko delite na družbenih omrežjih, v e-pošti in celo na tiskanih gradivih. To je preprost in učinkovit način za širjenje svoje Snapchat skupnosti.

 8. Iznajdljivost, izvirnost in pristnost

  Ta točka bi morda morala biti že na drugem mestu. Snapchat omogoča razmeroma malo osnovnih možnosti (slikanje, snemanje, ok. 10 filtrov, nalepke, pisanje in risanje), hkrati pa je kombinacija teh možnosti neskončna. Z nekaj iznajdljivosti lahko pokažete vse. Pomembno je le, da ste pristni. Ni treba biti popoln, saj to ni namen tega omrežja. Čisto lahko se lotevate tudi resnih tem, vendar bodite z objavami zanimivi za vašo ciljno skupino.

 9. Konkurenca na Snapchetu

  O odnosu do konkurence na Snapchetu ni veliko napisanega in tudi nekih splošnih razvitih smernic. Glede na to, da gre za medij s kratkim rokom trajanja, je lahko zelo zanimiv za vzpostavljanje jasnega in odločnega odnosa do konkurence, a ne pozabite, da je humor ključen.

  Preden pa se lotite drznih idej, je dobro preveriti, če vas konkurenca spremlja. Kako? Pomaknite se v razdelek “Add Friends” in izberite možnost “Add by Username”. Vtipkajte uporabniško ime, ki bi ga radi preverili, in kliknite nanj. Če vidite uporabnikov številski rezultat na Snapchatu, pomeni, da vas ta uporabnik spremlja.

 10. Oglaševanje in geofiltri

  Kot zadnjo možnost za podjetja navajam oglaševanje. Snapchat ponuja 3 oblike zakupa:
  – izredno privlačne mobilne video oglase, ki so lahko neposredno povezani s spletnim mestom (torej tudi z nakupom),
  sponzorirane geofiltre, ki obogatijo snepe in so cenovno dostopni tudi posameznikom ter
  sponzorirane objektive (ang. lenses), ki spremenijo posnete obraze v razne domiselne kreature.

  Geofiltri na zahtevo so možnost, ki se mi zdi za slovenske razmere še najbolj uporabna, a v Sloveniji žal še ni na voljo. Gre za plačljiv filter, ki ga uporabnik izdela ali le prilagodi, določi območje uporabe filtra in čas trajanja (dan, ura). Cena za to vrsto zakupa se začne pri 5 USD, z širjenjem lokacije in daljšanjem časa uporabe pa se cena zvišuje. Geofiltri so zelo uporabni na primer za organizatorje dogodkov in festivalov ter za izvedbo nagradnih iger, ki so vezane na lokacijo in čas.

 

V naslednji objavi si bomo pogledali in ocenili, kaj na Snapchatu počnejo slovenska podjetja.