Kaj šteje kot ogled videa?

Ko govorite o ogledih, je nujno treba vedeti, kaj ogled (ang. view) sploh pomeni. Ste vedeli, da obstajajo različne razlage, kaj pomeni ogled naloženega video posnetka? Prav je, da se teh razlik zavedamo, saj tako lažje razumemo številke in njihov pomen. In naj vas že na začetku razočaram: Niso vse navedene številke ogledov resnični ogledi. Zakaj?

Na primer Facebook in Instagram samodejno predvajata videe, pri večini ostalih platform pa morate klikniti, da se video sploh začne predvajati. Kljub tej očitni razliki oba načina pomenita ogled. A zadeva je še bolj kompleksna …

Poglejmo nekaj najbolj popularnih platform za objavo video vsebin in primerjajmo njihovo štetje ogledov.

Platforma

Kaj je ogled?

YouTube

Po kliku na gumb “play” se mora video predvajati vsaj 30 sekund, da se to upošteva kot ogled.
YouTube ima razvitih še nekaj posebnosti, ki jih druge platforme nimajo, vendar te niso tako ključnega pomena za osnovo razumevanje ogledov.

Vimeo

Na platformi Vimeo štejejo predvajanja (ang. play), kar je število klikov na gumb “play”. Ni pomembno, koliko časa video dejansko gledate.

Facebook

Če se video samodejno predvaja vsaj 3 sekunde, je to že ogled. Pozor; vklop zvoka sploh ni pomemben za štetje ogledov.
Poslovni uporabniki oz. uredniki FB strani imajo dostop do podrobnejših številk, ki povedo, koliko ogledov je trajalo vsaj 30 sekund in koliko ogledov je bilo takih, kjer se je predvajalo vsaj 95 % naloženega videa. Ta slednja številka je vsekakor bolj realna od tiste, ki je prikazana poleg samega videa. Na žalost je tudi precej nižja od prikazanega števila ogledov.

Instagram

Če se video samodejno predvaja vsaj 3 sekunde, je to že ogled. Šteje pa se uporabnike in ne vseh njihovih ogledov. Podobno kot na Facebooku, tudi na Instagramu ni pomembno, če imate zvok vključen ali ne.

Twitter

Tudi Twitter pozna samodejno predvajanje. Glede tega, kaj štejejo kot ogled, pa so malce nenačelni. Po zadnjih podatkih je pogoj za ogled (in oglaševalcem za zaračunavanje ogleda) 2 sekundi samodejnega predvajanja, ko je 50 % videa v vidnem polju, ali klik na predvajanje zvoka ali celozaslonski način. Zanimivo je, da so junija 2015 ob uvedbi samodejnega predvajanja pri podjetju Twitter zapisali, da bo ogled pomenil le v celoti viden okvir videa in predvajanje vsaj 3 sekunde. 100% vidnost so uvedli, “ker je tako prav” – to so zapisali. No, leto kasneje se jim to očitno ne zdi več prav.

Vine

Videi so dolgi največ 6 sekund in uporabnik si mora ogledati vseh 6 sekund, da se to šteje za ogled. Vsakemu ogledu se reče “loop”.

Snapchat

Za ogled je treba naložiti in odpreti video, kar lahko uporabnik naredi prek neposrednega snapa ali s klikom na “story”. Videa ni treba pogledati v celoti, šteje pa se le en ogled, četudi je uporabnik video pogledal večkrat.

Kot vidimo, so razlike v razumevanju besede “ogled” precejšnje. Če se ukvarjamo z digitalnim marketingom, je te reči dobro vedeti, saj tako lažje ocenimo realnost in si ne mečemo peska v oči s strašansko velikimi številkami ogledov na katerem od družbenih omrežij.

Zdaj tudi veste, zakaj verjetno ne bom fascinirana, če mi boste povedali, da je vaš 5-minuten video zbral že 2.000 ogledov.