10 korakov do boljše poslovne uporabe družbenih omrežij

Zadnja tri leta aktivno spremljam, kaj počnejo destinacije in turistični ponudniki na družbenih omrežjih. Gledam tujino in gledam Slovenijo. Povsod najdemo primere dobre in slabe prakse, vendar pa so številne prakse v Sloveniji res slabe in za vsako posebej mi je žal. Včasih se mi namreč zdi, da bi bilo skoraj bolje, če Facebook strani ali Twitter profila sploh ne bi odprli.

Med poslovnimi uporabniki turistična industrija še posebej izstopa, zato jo izpostavljam, saj bi morala prek družbenih omrežij nagovarjati mednarodno javnost, a ji to prevečkrat ne uspeva. Kljub vsemu pa so osnovne težave tipične za številne poslovne uporabnike.

Katere so torej ključne točke, kjer poslovnim uporabnikom družbenih omrežij največkrat spodrsne?

 1. Strategija

  Za začetek je treba vedeti, kdo so ciljne skupine. Zastaviti si moramo cilje komuniciranja in načrt, kako jih bomo dosegli. Vse prevečkrat se zdi, da podjetja odprejo poslovne profile brez tega začetnega razmisleka in le zato, ker je treba biti prisoten na družbenih omrežjih.

 2. Motiviranost za delo

  Kdor bo upravljal z družbenimi omrežji v poslovne namene, mora biti motiviran. To delo mu mora biti v veselje. Ker gre za dvosmerno komuniciranje – četudi prek računalnika ali telefona, – se čuti, ali človek to počne z veseljem ali z muko. Prijazen in nekonflikten način komunikacije je nujen.

 3. Čas

  Treba si je vzeti čas. Tega dela ne more opravljati nekdo, ki je preobremenjen in v zaostanku z drugimi delovnimi nalogami. Delo na družbenih omrežjih terja svoj čas in se ga ne da opravljati na hitro, enkrat na teden za oddih od siceršnjih nalog.

 4. Angleški jezik

  Če so vaša ciljna skupina tujci, ki ne govorijo slovenskega jezika, je treba temu prilagoditi tudi vaš jezik na spletnem mestu in na družbenih omrežjih. To je ena od večjih težav, ki jih opažam pri slovenskih destinacijah in turističnih ponudnikih na družbenih omrežjih. Lepo, da skrbimo za domače goste, a če želimo pritegniti tudi tuje, bo treba govoriti v kakšnem od svetovnih jezikov in to je najpogosteje angleški jezik.

 5. Dobra vsebina

  Brez dobre vsebine ni nič. To je namreč tista osnova, s katero se gradi skupnost in zaradi katere nas bodo uporabniki družbenih omrežij z veseljem spremljali. Zanimive objave, pravilen jezik, lepe fotografije in zgovorni videi naj postanejo stalnica vaših objav.

 6. Odzivnost

  Uporabniki družbenih omrežij objavljajo in so aktivni ves čas. Dobro je, da smo tudi mi odzivni. Na srečo nam mobilne aplikacije to olajšajo, a obenem tudi povzročijo, da smo ves čas na voljo in povezani s službo. Tukaj je potreben oseben kompromis, saj je nekaj žrtev pri tem delu vedno treba sprejeti.

 7. Samoiniciativnost

  Družbena omrežja so namenjena komunikaciji, torej morajo tudi podjetja, blagovne znamke, organizacije ali turistične organizacije tam komunicirati. In nima smisla, če je komunikacija le enosmerna. Za uspešno dvosmerno komunikacijo pa je treba vsaj na začetku pogosto iskati teme, se vključevati v pogovore in aktivno vzpostavljati dialog z drugimi uporabniki družbenega omrežja.

 8. Sodelovanje in povezovanje

  Na družbenih omrežjih nočeš biti sam, zato je vedno dobro razmišljati o sodelovanjih in povezovanjih z drugimi uporabniki. To so morda skupne akcije, dogovori o vzajemni podpori ali kaj drugega, kar je lahko rezultat razmisleka o kreativnem nastopu na družbenem omrežju. Če je volja, je možnosti ogromno.

 9. Vpliv

  Koristno je, da so družbeni mediji vpeti v komunikacijske procese in da ima urednik neko možnost vpliva ali pa vsaj dostopa do odločevalcev v organizaciji. Urednik družbenih omrežij je namreč močno povezan z uporabniki. Prvi lahko izve za pozitiven ali negativen odziv in številne informacije, ki jih pridobi skozi komunikacijo, so lahko zelo dragocene.

 10. Spremljanje rezultatov, trendov in dogajanja

  Družbena omrežja se razvijajo, spreminjajo, dodajajo se funkcionalnosti in tem spremembam je treba slediti, da jih lahko učinkovito uporabimo v svoj prid. Če na primer Twitter spremeni možnosti za nalaganje videov, je dobro vedeti, kaj za uporabnike to pomeni. Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti spremljati tudi lastnih rezultatov.

 


Opomba:
Zapis je nastal kot stranski produkt priprave na izobraževanje o uporabi družbenih omrežij v poslovne namene. Seveda se na delavnici za podjetja bolj podrobno ukvarjamo z vsako točko posebej in iščemo najboljše možne rešitve za vsak primer posebej.