Pokémon Go kot priložnost za turistično industrijo

“Pokemanija v zraku. Povsod je in kot kaže, ne gre nikamor …” Tako svoj zapis začenja Urška Purg, ki se je prva pri nas poglobila v povezavo med popularno igrico in obiskom muzejev in galerij.

Pokémon Go je globalna igra, zato je prav, da o njej razmišljamo tudi s turističnega vidika. Za domače in tuje goste. Na srečo imajo tako domači kot tuji igralci enake cilje in počnejo enake reči – lovijo in trenirajo pokemone. Govorimo lahko o skoraj eni ciljni skupini, ki pa je velika in zato tudi zanimiva.

Kulturne institucije in turistične znamenitosti

Prve so se na zelo zasvojljivo igro Pokémon Go odzvale kulturne institucije, kar niti ni naključje. Načinov, s katerimi različne kulturne institucije privabljajo lovce na male risane pošasti je vsak dan več. Urška Purg se je v že na začetku omenjenem zapisu “Pokemanija v zraku razgledala po tujini in Sloveniji ter proučila, kako so kulturne institucije zgrabile novo priložnost. Naštela je prednosti takega ravnanja in navedla tudi dve uporabni spletni povezavi z nasveti za muzeje, da bi lahko imeli ti največ koristi igre Pokémon Go. Tam boste tisti, ki vas zanima več o tem, gotovo našli kakšno uporabno idejo.

Iskalci pokemonov pred Muzejem novejše zgodovine v Ljubljani (foto: Monika Montanič)
Iskalci pokemonov pred Muzejem novejše zgodovine v Ljubljani (foto: Monika Montanič)

V zaključku zapisa, ki ga vsekakor priporočam v branje, piše: “Glede na to, da to še zdaleč ni zadnja iz vrste takih iger, se bodo morali muzeji in druge ustanove pripraviti nanje, da bodo v sodobnem svetu lahko živeli in šli v korak s časom.”

S tem zaključkom se lahko le strinjam. Vendar pa niso samo galerije in muzeji zanimivi. Tudi spomeniki, parki in razne turistične atrakcije so postale oblegane z igralci pokemonske igrice. Znamenita Sydneyjska operna hiša je posebej za igralce za dve uri odprla svoja vrata in jih povabila na lov za pokemoni. Odzivi so bili pozitivni, publiciteta pa velika.

Sydneyska operna hiše prek Facebooka vabi igralce Pokémon Go
Sydneyska operna hiše prek Facebooka vabi igralce Pokémon Go

Ponudniki storitev – hoteli, gostinski lokali

Vsak, ki malo spremlja dogajanje, poskuša izkoristiti evforijo, ki ji pravijo kar pokemanija. Manjša in zasebna podjetja so seveda bolj prilagodljiva in zato hitrejša. V Sloveniji so ponudniki turističnih storitev še previdni, zato so toliko bolj opazni tisti, ki se trudijo.

Hotel Park izpostavlja svoje prednosti.
Hotel Park izpostavlja svoje prednosti.

Zaznala sem predvsem duhovite napise, ki se na tak ali drugačen način nanašajo na lovljenje žepnih pošasti. Gre za različna vabila v lokale. Tudi oni namreč poskušajo izkoristiti navezavo na igro, dokler je ta zanimiva.

Pivnica Union ponuja svojega pokemona.
Pivnica Union ponuja svojega pokemona.
Pop's Place ima zdravilo za odvisneže.
Pop’s Place ima zdravilo za odvisneže.

Destinacije

Posebno in nadvse zanimivo poglavje pa so destinacije. Pri nas se lokalne turistične organizacije še niso odzvale na nov trend, prav tako ni še ničesar poskušala Slovenska turistična organizacija, kar lahko razumemo, če se vsaj malo zavedamo omejitev in delovanja javnega sektorja. Ta namreč onemogoča hitre reakcije in prilagoditve razmeram. Je pa zanimivo opazovati, kaj počnejo destinacije v tujini.

Hitro se je znašla turistična organizacija v Portlandu. Na uradnem turističnem portalu so objavili novo vsebino – zemljevid z lokacijami najpomembnejših točk za igralce igre Pokémon Go. Turistična organizacija se je mimogrede tudi poigrala s sloganom igre: “Gotta catch ’em all!” Na svojo novo stran so zapisali: “Visit them all!

Travel Portland

Ko govorimo o priložnostih za destinacije, pa hitro naletimo na težave. Igra Pokémon Go uradno sploh še ni na voljo povsod. Prvi so jo dobili v ZDA in Avstraliji, uporabniki pa so strežnike obremenili do te mere, da so širitev na druge trge začasno ustavili. Od celotne Azije je igra uradno dostopna le na Japonskem in v Hong Kongu, drugod pa uradno objavo še čakajo. Evropske države dobivajo dostop do igre postopoma. V nejasni situaciji je tudi celotna Južna Amerika. Kljub temu pa to ni ovira, da je uporabniki ne bi dobili in igrali.

Kot zanimivost navajam še primer Tajske, kjer igra uradno še ni izšla, a je minister za turizem in šport že najavil, da bodo redki pokemoni nameščeni na turističnih točkah, ki jih želijo promovirati mladim popotnikom.

Bi šli še dlje? V Baslu so šli dlje. Z gverilo in vsebino: “Odkrijte Basel s Pokémon Go“. Pozornost pa so vzbudili s tem videom maščevanja pokemonov:

Iznajdljivost je nujna!

Igra se je neverjetno hitro prijela in le vprašanje časa je, kdaj bo podjetje Niantic Labs začelo prodajati lokacije z animiranim pošastmi. V nasprotnem primeru se bodo morali brezplačno ukvarjati z res velikim številom prošenj glede teh ali onih lokacij. Igra Pokémon Go odpira številne nove priložnosti za trženje in prav je, da se jih zavedamo.

Do takrat pa ponudnikom turističnih storitev ostaja lastna iznajdljivost. In ta je lahko brezmejna. Primer hitre iznajdljivosti prihaja iz Edinburgha, kjer taksist ponuja prilagojene Pokemon Go taksi vožnje, ki obsegajo 50 postaj za lovljenje pokemonov za 15 funtov. Ideja sploh ni slaba, če upoštevamo, da se je v zelo kratkem času zgodilo precej prometnih nesreč zaradi igranja igrice med vožnjo. V Avstraliji celo opozarjajo igralce, naj igre ne igrajo med vožnjo. Omenjeni taksi to težavo elegantno rešuje v svoj prid.  O uspešnosti ponudbe za zdaj še ni poročil.

Splošen nasvet za vse, ki vas mika trženje turistične ponudbe z uporabo igre Pokémon Go: Bodite pripravljeni in predhodno razmislite, kaj to pomeni in kako to lahko res učinkovito izkoristite v svoj prid. Bodite izvirni, a ne zaletavi – to se gotovo ne izplača.