Slovenska podjetja in Snapchat

V zadnjem zapisu sem obdelala nasvete za poslovno uporabo Snapchata, zato bomo tokrat pogledali, kaj se dogaja v praksi. Za lažje sledenje jih bom nanizala glede na domiselno uporabo, upoštevanje priporočenih aktivnosti v prejšnjem zapisu in svoje preference.

Katera podjetja in blagovne znamke uporabljajo Snapchat za poslovne namene?

 

  • Val 202

Po kakovosti Val 202 presega ostale slovenske poslovne profile na Snapchatu in odlično nagovarja javnost, za katero ni ravno značilno, da posluša radio. Val 202 ne ponavlja radijskih vsebin na Snapchatu, ampak jih dopolnjuje. Kljub temu se z vsebinami ne oddaljijo preveč od svojega primarnega medija, jih pa močno prilagodijo in ta del zagotovo zahteva kar nekaj izvirnosti in časa.

Profil Vala 202 spodbuja interakcijo, je duhovit in zanimiv. Te tri lastnosti so ključne, zaradi katerih ta profil uvrščam na vrh svoje letvice. Moja najljubša rubrika je jezikovna serija Sekunde rešujejo slovenščino, vsega občudovanja vredni pa so tudi poskusi snapchatovskega novinarstva, ki sovpadajo z dnevnim programom na radiu.

 

Za boljše razumevanje o tem, kaj, zakaj in kako je Val 202 aktiven na Snapchatu, priporočam zapis Mateja Praprotnika. Zapis nam tudi daje vedeti, da je njihov nastop na Snapchatu premišljen. To, da kljub temu premisleku komunikacija deluje sproščeno in spontano, je vredno vseh pohval. Res, bravo!

 

  • 24ur.com

S še enim poskusom snapchatovskega novinarsva se ukvarja uredništvo 24ur.com. Na lahkoten način želijo približati nekatere svoje dnevne novice drugi ciljni javnosti na drugem komunikacijskem kanalu. Vseeno je njihovo delo precej lažje od tega, ki ga delajo na Valu 202, saj ima uredništvo 24ur.com na voljo številne fotografije in videe, radio pa je glede tega precej omejen.

Na profilu ponujajo ekskluzivne posnetke s snemanja popularne nadaljevanke, kratke intervjuje z znanimi osebami, pa tudi dve redni rubriki: Vesela sreda z lahkotnimi trač temami in Petkova 5arda, kjer izberejo in na hitro pokomentirajo 5 ali 6 dogodkov iztekajočega se tedna. Zdi pa se, da je glavni namen komunikacije na Snapchatu obisk spletnega mesta 24ur.com.

 

  • Pivnica Union

Pivnica na terenu

Sproščene vsebine poskušajo uporabnike Snapchata predvsem povabiti v pivnico. Največkrat lahko gledalci profila Pivnice Union vidimo utrip v lokalu, na vrtu, ponudbo in dogodke, kot so na primer koncerti ali novinarske konference. Koncept vsebine ni pretirano domišljen in se – kljub videnemu trudu – malce ponavlja. S tega stališča bo zanimivo videti, kam bodo vsebinsko še šli.

Moj pomislek pri komunikaciji Pivnice Union se nanaša na starost ciljne skupine. Glede na to, da znaten delež mladih, ki uporabljajo Snapchat, sploh še ni polnoleten, je lahko taka uporaba malce nedgovorna ali celo sporna, vendar podjetje s tem očitno nima težav.

 

  • Kino Bežigrad

Kino Bežigrad je bil prvi Snapchat profil v Sloveniji, ki je izvedel nagradno igro in za nagrado za sodelovanje delil brezplačne kokice. Gre za sproščeno komuniciranje o dogodkih in ponudbi v Kinu Bežigrad. Pogosto vidimo, kako potekajo priprave na premiero, kaj počne osebje in postrežbo v lokalu pred kinom.

Glede na to, da Kino Bežigrad pripravlja veliko dogodkov za mlade in da je to njihova ciljna skupina, se Snapchat zdi skoraj idealen medij. Če ga bodo znali dobro uporabiti in zares komunicirati s svojo publiko, bi bil to lahko odličen primer, iz katerega bi se vsi veliko naučili.

 

  • Muzej in galerije mesta Ljubljane

JulijaSuper je videti, da se tudi kulturna ustanova trudi približati svoje vsebine drugi in mlajši ciljni skupini, a na žalost se zdi, da MGML ne ve točno, s kom komunicira in kako naj komunicira. Najpogosteje gledamo naključne posnetke s trenutne razstave, Plečnikove hiše ali pa z dogodka, ki ni ustrezno predstavljen. Posnetki pogosto delujejo dolgočasno in včasih gledalec sploh ne ve, kaj gleda. Manjkajo lahkotnost, interaktivnost in načrtno komuniciranje. Nenavadno je, da to napišem za Snapchat, a vseeno: manjka koncept.

Ker me tema zanima, vem, da se v Plečnikovi hiši skriva nešteto zgodb. Arhitekt je v njej živel, sprejemal ljudi, eksperimentiral in živel asketsko samsko življenje z gospodinjo. Sledi vsega tega so ohranjene in zanimive. Številne zgodbe izve obiskovalec, če se udeleži vodstva po Plečnikovi hiši. Predstavljam si, da je prodaja vodstev osnovni cilj muzeja. In kaj je boljši način za predstavitev znamenitega arhitekta mladim, kot je to storiti skozi zgodbe? Snapchat omogoča prav to. Pravi zakladi se skivajo tudi v Mestnem muzeju Ljubljana. Prerez zemeljskih plasti, rimski ostanki, najstarejše kolo … vse to so le izhodišča za zanimive in/ali zabavne snepe.

Dokaz, da so muzejske vsebine lahko tudi zabavne, je zbirka muzejskih snapov, ki je zaokrožila po spletu zaradi svoje duhovitosti. Seveda so kakšni preveč drzni, a to je tisto, kar Snapchat omogoča in kar gledalci radi gledamo. Niso dovolj le posnetki z razstav in dogodkov. Treba jim je dati nekaj več.

 

  • Europark Maribor

EuroparkKomunikacija trgovskega centra v Mariboru je dober primer slabe prakse. Čeprav se trudijo z rednimi objavami, Snapchat uporabljajo predvsem za poudarjanje lastne ponudbe in lastne znamke. Objave so neke vrste oglasi, a žal ti oglasi niso izvirni, zanimivi, duhoviti, nimajo vsebine ali sploh nobenega smisla. Kot v nekaterih prejšnjih primerih je tudi tu opazno pomanjkanje premisleka o tem, kdo je ciljna skupina, kaj in kako bomo z njimi komunicirali.

 


Naštela in opisala sem, kaj počnejo in kako komunicirajo  slovenske blagovne znamke in slovenska podjetja na Snapchatu. Poleg teh šestih so še tri, ki jih je treba omeniti, če želimo biti temeljiti.

Nova KBM je s pomočjo agencije na Snapchatu izvedla obsežno kampanjo za mlade, pri tem pa uporabila znano osebo raperja Zlatka in spodbujala inetaktivnost. Kampanja je trajala omejen čas in Snapchet profil od zaključka kampanje ne živi več.

Na Snapchatu so tudi Morela okulisti, vendar snepajo zelo redko.

Še zadnji omenjeni profil pa je Beer Bulli, kjer gre za spremljanje projekta prenove in predelave kombija Volkswagen T1. Ker je projekt še v začetni fazi, tudi snepanja še ni prav veliko.


 

Za zaključek vsakemu podjetju priporočam, da si pred odločitvijo za komuniciranje prek Snapchata pogleda, kaj počnejo drugi in temeljito premisli o ciljnih skupinah in načinih komuniciranja z njimi. Pri tem je lahko v pomoč prejšnji zapis.