Čiščenje profilov na Twitterju

Ko boste pripravljali julijska poročila o uspešnosti nastopa na Twitterju, vas zna presenetiti slab rezultat. Kaj se je zgodilo? Nič strašnega. Neke vrste čistilna akcija.

11. julija je Twitter napovedal čiščenje profilov.

Kaj to pomeni? Kadar so v preteklih letih na Twitterju zaznali nenavadno vedenje in sumljive aktivnosti na profilih, so take račune zaklenili za uporabo. Lastnik računa se je lahko odzval na blokado in si ponastavil geslo. Če pa tega ni storil, so računi ostali neaktivni. Tovrstne profile so sedaj odstranili. Pri Twitterju razlagajo, da so to storili v prizadevanju za izgradnjo zaupanja in spodbujanje zdravega pogovora na Twitterju. Število sledilcev je namreč vsem vidna številka in želijo, da tem številkam lahko zaupamo ter da so smiselne in točne.

In kaj so nenavadne aktivnosti za Twitter?

Najpogosteje gre za:

  • spamanje oziroma za večje število odgovorov ali omemb,
  • objavljenje zavajajočih povezav,
  • veliko število prijav/blokad računa, po tem, ko je ta uporabnike omenil v objavi in
  • v primeru, da so hekerju objavili e-naslov na spletu, Twitter sklepa, da je račun morda ogrožen in ga zato zaklene.

Gre torej za dobrodošlo akcijo in enega od ukrepov, s katerim se Twitter bori proti lažnim profilom (botom) in spornim praksam. Tudi za tržnike so realnejše številke dobra novica. Kljub opozorilu o upadu sledilcev pa nihče ni točno vedel, kaj bo to čiščenje pomenilo v resnici prineslo. Sedaj je to jasno.

Rezultati čiščenja profilov na Twitterju

Če imate profil z majhnim številom sledilcev, izbrisa verjetno niti ne boste opazili. Pri profilih z večjim številom sledilcev pa je izguba sledilcev zelo očitna.

  • Slovenski profili z manj kot 10.000 sledilci izbrisa profilov zelo verjetno niti ne bodo zaznali.
  • Slovenski mednarodni profil @visitljubljana z nekaj več kot 19.200 sledilci, ki organsko ves čas počasi rastejo, je v enem dnevu izgubil 442 sledilca (2,2 %).

  • Predsednik RS Borut Pahor z nekaj več kot 60.200 sledilci je izgubil 683 sledilcev (1,1 %).

  • Val 202, ki je imel dobrih 71.000 sledilcev, jih je izgubil 993  (1,4 %).

  • Nekdanja profesionalna smučarka Tina Maze, ki ji po prenehanju kariere število sledilcev počasi upada, pa je v enem dnevu od 185.500 sledilcev izgubila 2.025 sledilcev (1,1 %).

  • Poglejmo še v tujino, kjer so spremembe precej bolj opazne.

Najbolj izpostavljeni profili so bili deležni največjega upada sledilcev. Vseeno pa nekaterih profilov z največ sledilci (Katy Perry, Justin Bieber) ni na seznamu.

Eden od največjih rekorderjev je igralec Steve Guttenberg, ki je izgubil kar 71 % sledilcev. Tako visok delež nakazuje, da je bil profil obdan z lažnimi in sumljivimi sledilci.