V medijih o marketingu z vplivneži in o Instagramu

V prvi polovici leta sem nastopila v nekaj oddajah ali člankih, obenem pa tudi objavila kak prispevek o aktualnih temah na družbenih omrežjih. Največ se je izpostavljalo družbeno omrežje Instagram in marketing z vplivneži.

Marketing z vplivneži

V podkastu je novinarka Financ Petra Sovdat zastavila precej aktualnih vprašanj o vplivnežih in marketingu z vplivneži, s Petro Juvančič, direktorico službe za odnose z javnostmi pri Vzajemni pa sva odgovarjali.

V podkastu boste slišali, kdaj se splača vplivneže najeti in kdaj ne? Koliko stanejo? Kdo sploh so in kje jih najdemo? Je pomembno le, koliko všečkov ali sledilcev imajo? Veliko vidikov smo obdelale. (Marec 2018)

Osvežilna fronta je mladinska oddaja o temah, ki se tičejo mladih. Voditeljica oddaje Neža Prah Seničar je za potrebe oddaje odprla poseben instagram profil in poskušala postati vplivna instagramerka. To je namreč cilj za številna mlada dekleta. Kaj je ugotovila in kako je eksperiment potekal, izveste v oddaji, jaz pa sem pomagala razložiti nekaj tipičnih pojavov.  (Marec 2018)

Oddaja Nočni obisk na Radiu Prvi je namenjena splošni javnosti, zato se z voditeljico Anjo Skrt nisva poglabljali v podrobnosti, poskušali pa sva predstaviti osnove marketinga z vplivneži in nekaj problemov, ki se odpirajo v zvezi s tem načinom manj transparentnim načinom oglaševanja. (Februar 2018)

 

Instagram

Instagram je mobilna aplikacija za izmenjavo fotografij in kratkih videov, ki jih prej olepšate s filtri. Besedilo ima drugotno vlogo. Je družbeno omrežje z najhitrejšo rastjo.

Avtorica članka Katja Petrovec je izpostavila predvsem sanjskost in neresničnost objav na Instagramu ter nekaj posledic, ki jih ima nekritična uporaba tega družbenega omrežja.

“Seveda instagram ni resničen. Ali se sledilci tega zavedajo, ne vem. Morda na zavestni ravni še, a na nezavedni jih to vseeno privlači. Gledajo, kako ljudje bolj uživajo kot oni, in sanjarijo. Ljudje potrebujemo sanjarjenje, a problem je, če te to tako prevzame, da ne ločiš več, kaj je realnost in kaj ni. Takrat dobiš občutek, da tebi nekaj manjka, ker ne živiš tako popolnega življenja kot drugi, a obenem vidiš le to, kar je na instagramu.” (Marec 2018)

Z Nežo Prah Seničar sva po njenem eksperimentu za oddajo Osvežilna fronta napisali članek, ki je bil objavljen v prilogi Ona plus. Skozi teorijo in prakso sva osvetlili pasti tega družbenega omrežja. Verjameva namreč, da morajo starši te pojave poznati, saj tako lahko morebitne težave – pri svojih otrocih ali pri sebi – prepoznajo.

“Svet se obsedeno fotografira in objavlja vsak korak, vsak prostor. Vse je priložnost za novo fotografijo. A preden obsodimo mlade, ki vse mogoče podrobnosti svoje zasebnosti delijo na družbenih omrežjih, pomislimo nase. Kaj vse ste že objavili sami? Fotografije novorojenčka, pod katerim so se vrstile čestitke? Slike z družinskega dopusta? Ste se kdaj vprašali, zakaj to počnemo? Zakaj nam godijo všečki in zakaj se radi pohvalimo?” (Maj 2018)

Gostovala sem v podkastu Vala 202, ki ga pripravljata Maruša Kerec in Anže Tomić, govorili pa smo o vseh možnih vidikih na Instagram. Veliko smo se pritoževali – jaz verjetno še najbolj, saj sem kar priznala, da tega družbenega omrežja resnično ne maram. (Marec 2018)