Google: novo orodje za vizualizacijo podatkov

Slike so za pisce pogost problem. Ljudje raje gledajo infografike kot berejo. Ker sem tekstopiska in nikoli nisem znala nič pametnega narisati, pogosto iščem kakršnekoli rešitve za vizualizacijo. Razne predloge so mi v veliko pomoč, vseeno pa je njihova prilagodljivost omejena. Google je v preteklem tednu objavil novo orodje Data Gif Maker, ki ima svoje slabosti, za koga pa morda tudi prednosti. Izdelate si lahko svoj animiran gif s primerjavo dveh podatkov. Preverila sem, kako deluje.

 

1. Poiščite 2 primerljiva podatka

Googlovo orodje omogoča primerjavo dveh podatkov. Podatke morati najti sami. To so lahko rezultati vaše raziskave. Prikažete lahko številske podatke ali odstotke – to upoštevajte pri izbiri podatkov.

Kolikšen delež uporabnikov vašega spletnega mesta dostopa prek osebnega računalnika in kolikšen prek telefona? V kolikšni meri so bili volivci na referendumu ZA ali PROTI? Koliko strank je v zadnjem mesecu kupilo zelenjavo in koliko meso? Primerjava števila prodanih moških in ženskih artiklov. To je le nekaj možnosti.

Google pa svetuje tudi uporabo Google Trends, še enega njihovega orodja, s katerim lahko preverjate zanimanje za določene iskalne pojme. Preverila sem razmerje med iskalnima pojmoma “potica” in “klobasa.”

Google Trends

Modra črta predstavlja potico in zanimivo je, da v petih letih število iskanj najbolj zraste v času velike noči in božiča. Za zadnji vzpon sta kriva papež Frančišek in Melania Trump. Povprečne vrednosti vam povedo, da gre pri iskanju potice in klobase za razmerje 7 : 3, torej 70% : 30%.

 

2. Uporabite Data Gif Maker

Ne glede na to, od kod črpate podatke, jih je treba vnesti ročno.

Vnesite podatek na levi in podatek na desni strani, izberite barve prikaza in vpišite pojasnilo, kaj primerjate.

Data Gif Maker

Na vrhu sta dva gumba. S prvim preverite prikaz, z drugim pa izdelate gif sliko, ki jo lahko nato poljubno vnesete kamor želite.

Data gif maker gumba

Izdelava gifa ni hitra, še posebej, če se odločite za visoko ločljivost. Pripravite se na čakanje.

Primerjava iskalnih pojmov potica in klobasa v zadnjih 5 letih

 

Googlov Data gif maker ima kar veliko težav, zato sem za to objavo potrebovala teden dni in dopisovanje z oddelkom na Googlu. Orodje tudi ne deluje v vseh brskalnikih in včasih nastanejo malce neuporabni gifi, ker se animacija ne izteče do konca.

Primerjala sem tudi število dnevnih uporabnikov Facebooka in Instagrama v Sloveniji (Vir: Raziskava MEDIA+, Valicon. Maj/Junij 2016, n=9.798).

Dnevni uporabniki Facebooka in Instagrama v SLO

 

Če se vam mudi, uporabo tega orodja odsvetujem. Upam, da bodo težave sčasoma odpravili in omogočili še kakšne dodatne možnosti prikaza. Prikaz v obliki torte z več spremenljivkami na primer.