Ležeč ali pokončen video?

Že vnaprej vam izdam, da v tem zapisu ne želim zapovedovati, katera izbira video formata je boljša za uporabo na družbenih omrežjih, ker odgovor sploh ni tako preprost. Razmislek pa je potreben.

Zadnja leta se pojavlja vse več strokovnih člankov, ki za uporabo na družbenih omrežjih priporočajo snemanje pokončnih (vertikalnih) videov. Če je do približno leta 2015 to veljalo za popolnoma napačno, se je v zadnjih letih to začelo spreminjati. Navajam le nekaj virov in glavnih argumentov, ki vedno bolj napeljujejo na to, da je treba začeti snemati pokončne videe. Že iz časovno razvrščenih naslovov vidimo stopnjevanje in če ne boste vsega brali, vam povem, da je z njihovo vsebino podobno.

Zadeva je jasna: Sprejmimo pokončne videe, če želimo mobilnim uporabnikom omogočiti čim boljšo izkušnjo. Prav. Kaj pa uporabniki računalnikov, ki te iste videe gledajo na večjem in širšem ekranu? Proračuni za snemanje videov v našem okolju pogosto niso dovolj veliki, da bi si lahko privoščili dvojno snemanje videov – eno različico za mobilne uporabnike in drugo za uporabnike na računalnikih. Na tem mestu naletimo na dilemo, ker se je treba odločiti za eno možnost.

Prva in verjetno najpogostejša rešitev je iskanje odgovora na: Kje je več naših uporabnikov – na telefonih ali pred računalnikih? Ko analiziramo številke, vidimo, katerih je več, in na tej osnovi izberemo ustrezen format. Menim, da je to grda past.

Kaj pa mislijo uporabniki?

Pri pokončnem videu ima mobilni uporabnik dobro izkušnjo, uporabnik računalnika pa slabo. Pri ležečem formatu pa ima imata oba lahko dobro izkušnjo, le uporabnik mobilnega telefona mora obrniti svoj aparat, kar ni ravno težak postopek.

Zanimalo me je, kaj mislijo uporabniki slovenskega Twitterja. Pridobila sem 250 odgovorov, kar sicer ni ravno reprezentativen vzorec, ampak občutek pa ti odgovori dajo.

 

Na telefonu je med sodelujočimi v anketi krepko zmagal ležeč format. Če upoštevamo še tiste, ki jim je vseeno, je izbira jasna. Eden od komentatorjev je ob tem rezultatu omenil, da so na anketo očitno odgovarjali predvsem starejši, vendar tega ne morem preveriti. Mnogi so tudi komentirali, da raje gledajo ležeče videe, vendar ni nujno, da obrnejo telefon. In zakaj ga ne? Jah, ker jih ležeč format videa očitno ne moti dovolj, da bi telefon obrnili. To mi sproža le še večji pomislek o snemanju pokončnih videov.

Verjamem, da ležeč format uporabnikov telefonov ne moti tako zelo, kot moti pokončen format uporabnike računalnikov. 

To je nehote potrdila tudi komentatorka Nina, ki je omenila številne pritožbe nad pokončnim videom, ki ga je na Facebooku predvajal BBC.

Zakaj je tako? Razlog verjetno tiči v zgodovini, navadah in fizionomiji. Oči so postavljene v vodoravno linijo in naše vidno polje je široko, ne ozko in pokončno. Ležeč video je bližje našemu vidnemu polju kot pokončen. Pri sebi zaznavam tudi težave s slabšo zaznavo vsebine pri pokončnih videih, vendar raziskave, ki bi potrdila ali ovrgla to misel, žal nisem našla.

Za konec navajam še en zanimiv vir – raziskavo, s katero je iPROM analiziral tehnološke značilnosti naprav, s katerimi uporabniki interneta dostopajo do digitalnih vsebin. Ugotovili so, da mobilne naprave ustvarjajo največ prometa a spletu, a se mobilni trend v letu 2017 upočasnjuje in pri aktivnem pregledovanju vsebin prevladujejo računalniki.

“Analiza ugotavlja, da se rast mobilnega dostopa do digitalnih vsebin upočasnjuje v primerjavi s prejšnjimi leti in da so računalniki še vedno ključni pri poglobljenem pregledovanju digitalnih vsebin.” (iPROM, 2017)

 

Ste še vedno prepričani, da je treba leta 2017 za uporabo na družbenih omrežjih snemati pokončne videe?