Stories! Instagram vs. Snapchat

Snapchat je prvi predstavil objave s 24-urnim rokom trajanja, Instagram pa je idejo gladko prevzel. Kaj je pokazal čas? Kdo je boljši in zakaj? Poglejmo si primerjavo v šestih točkah.

 

1. Število uporabnikov

Instagramov dodatek Stories ni star niti eno leto (uvedli so ga v začetku avgusta 2016), a je glede na število uporabnikov že krepko prehitel Snapchat. Instagram je aprila 2017 poročal o več kot 200 milijonih dnevnih uporabnikov, ki objavljajo Stories. Na drugi strani pa imamo 166 milijonov dnevnih uporabnikov Snapchata (maj 2017).

Priznati moramo, da je imel Instagram precej boljše izhodišče, saj je uvedel Stories, ko so imel približno 300 milijonov dnevnih uporabnikov. In če isto lahko objavljaš na Instagramu – pri čemer bodo sledilci to lažje videli – ni nobenega razloga, da bi začenjal uporabljati drugo omrežje za enako storitev.

Instagram : Snapchat – 1:0

2. Iskanje in povezovanje med uporabniki

Na Snapchatu boste težko našli znance in zanimive ljudi, ki bi jih radi spremljali. Instagramov iskalnik pa omogoča preprosto iskanje po imenih ali vzdevkih.

Pomembno je tudi, kaj uporabljajo vplivneži. To so tisti uporabniki, ki želijo biti prepoznavni na družbenem omrežju. Ta cilj bodo na Snapchatu težko dosegli, če jih ostali niti ne morejo najti. Za njih je Instagram vsekakor boljša možnost.

Instagram : Snapchat – 1:0

3. Analitika

Resnici na ljubo je analitika slaba stran obeh omrežjih. Instagram poslovni profili omogočajo zanikrno osnovno analitiko, ki se ne beleži in nima mesečnega pregleda. Snapchat pa ne omogoča niti osnovne analitike. Poslovni uporabniki in vplivneži se težje odločajo za delo na družbenem omrežju, kjer ne morejo meriti svoje uspešnosti. Predvidevam, da je to tudi glavni vzrok za neuspešno oglaševanje na Snapchatu in tudi za slabšo rast. Slaba analitika omogoča tudi slabši nadzor in večjo možnost manipuliranja. Na Instagramu to najraje počnejo vplivneži, ki na tak način lažje lažje prepričajo podjetja v sodelovanje.

Instagram : Snapchat – 1:0

4. Spletne povezave

Kljub temu, da sta Instagram in Snapchat izključno mobilni aplikaciji in da ne moremo prav dosti početi z njima na računalniku, ima Instagram dve pomembni prednosti:

  • V Stories lahko dodate spletno povezavo.
  • Na sliki lahko označite drugo osebo. Označena oseba bo vašo objavo videla med direktnimi sporočili.

Prenos sporočila je s tema dvema dodatkoma precej boljši. Vplivneži in blagovne znamke pa lahko na Instagramu to možnost na lep način uporabijo za širjenje svoje vsebine.

Instagram : Snapchat – 1:0

5. Zanesljivost in uporabniška izkušnja

Ne vem, kako se vaš telefon vede pri uporabi obeh aplikacij, a na svojem Androidu močno čutim razliko. Neposlani snapi, ki se nekje zataknejo in izginejo, neintuitivni gumbi, težavno objavljanje preteklih slik in videov, velika obremenitev za telefon (prenos podatkov in baterija) … to so le nekatere najbolj moteče lastnosti Snapchata. Instagram se je kljub večjemu številu gumbov zaradi dveh različnih možnosti objavljanja bolj približal uporabnikom.

Instagram : Snapchat – 1:0

6. Možnosti vsebine

Kljub temu, da je bil Snapchat prvi na trgu, po popularnih obraznih filtrih, napisih, emojijih in barvah ni ponudil dosti več vsebinskih možnosti. Geolokacisjki filtri so zelo omejeni in na nekaterih trgih (tudi v Sloveniji) še vedno ni možna prilagoditev geolokacijskih filtrov. Kasneje so dodali bitmojije, ki so po mojem mnenju še največja vsebinska prednost Snapchata, nedavno pa tudi možnost rezanja in sestavljanja slik.

Na drugi strani pa imamo Instagram Stories z dobrim iskalnikom lokacije, z vremenskimi razmerami, emojiji, večjo možnostjo oblikovanja napisov, boomerang videi, s prenosom v živo (Instagram Live) in z že omenjeno možnostjo taganja in vnosa spletnih povezav.

Instagram : Snapchat – 1:0

 

Skupen rezultat je 6:0 za Instagram Stories.

Omenim lahko, da Stories od nedavnega mobilnim uporabnikom ponujata tudi Messenger in Facebook, vendar (še) nista zares uveljavljena in podatkov o uporabi še ne moremo primerjati s Snapchatom in Instagramom. Vsekakor pa ima Facebook s svojo kamero in objavljanjem še velike načrte, kot smo lahko slišali na aprilski Facebookovi konferenci za razvijalce F8.

Po primerjavi v šestih točkah je verjetno jasno, zakaj se mi zdi za Stories najboljša izbira Instagram. Seveda pa je izbira tudi stvar okusa in navade.