7 nasvetov za dober poslovni nastop z osebnim profilom

Odločili ste se za poslovno komuniciranje na družbenem omrežju, vendar z osebnim profilom. Ne glede na to, katero družbeno omrežja si boste izbrali za komuniciranje, si je dobro postaviti nekaj pravil in upoštevati nekaj predhodnih navodil. (Če niste prepričani, ali je za vas bolj primeren osebni profil ali profil blagovne znamke, si preberite prejšnji zapis. Četudi je napisan za Twitter, ker je na tem omrežju to najpogostejše vprašanje, velja tudi za druga omrežja.)

Tu je nekaj smernic, ki vam bodo pomagale na poti.

 1. Predstavite se

  Ustrezno izpolnite vsa polja, se predstavite in upoštevajte, da predstavljate svojo blagovno znamko. V osnovni opis napišite svojo vlogo v podjetju ali organizaciji (CEO, predsednik, vodja …). Slika naj bo primerna – naj bo to vaša profilna fotografija, na kateri ste prepoznavni, ni pa treba, da je povsem stroga. Vaš profil bo mešanica osebnega in strokovnega profila, zato je vaša izbira, koliko bo česa. Lahko ste strogo poslovni ali pa sproščeno nasmejani sredi travnika, ker ste ljubitelj ali ljubiteljica narave. V vsakem primeru pa sprejmite vlogo, da ste vsaj delno javna oseba in na tak način nastopajte tudi drugod.

 2. Osebni profil naj ne bo podaljšek PR oddelka!

  Slepo objavljanje sporočil za javnost ali novic s spletne strani je dolgočasno. To vaših sledilcev ne bo zanimalo in tudi ni cilj. Občasno seveda objavite kakšno novico, a poskrbite, da ji boste dodali osebno noto. Če ste ponosni na novost, to napišite in jo tako predstavite. Je vaše podjetje obiskal kak pomemben gost? Imate novega naročnika in odlično sodelujete? Imate posebej inovativen team building? Marsikakšno novost ali zanimivost iz podjetja lahko na tak način posredujete javnosti. Sledilci bodo dobili boljši vtis o podjetju in vzdušju v njem.

 3. Bodite človek

  V prvi vrsti bodite to, kar ste. Ste oseba s svojimi mnenji, znanji in zanimanji. Nič ni narobe, če to pokažete. Še več, od ljudi na družbenih omrežjih to pričakujemo. Hobiji, prosti čas, komentarji, izkušnje, ugotovitve … vse to ste lahko vi tudi v javnosti. Ponovno pa je vaša izbira, koliko in kaj boste delili z javnostjo. Odvisno je od tega, kako domače in sproščeno se počutite na izbranem družbenem omrežju.

 4. Ne prodajajte

  Premalo uporabnikov se zaveda, da družbena omrežja res niso dobri prodajni kanali. Odlična pa so za ustvarjanje imidža in grajenje ugleda. Pri osebnih profilih to še toliko bolj velja. Moj nasvet za objavljanje je: Ne poskušajte prodajati, ampak raje komunicirajte vrednote svoje blagovne znamke ali organizacije. To seveda počnite skozi daljše časovno obdobje, prek več objav in posredno.

 5. Bodite strokovni

  Brez zadržkov lahko pokomentirate aktualno dogajanje na vašem poslovnem področju. Objavljate lahko globalne novosti iz vaše branže. Izražate lahko kritike nad vladnimi spremembami, nikakor pa se ne kregajte. Pazite, da ne boste preveč zasebni ali splošni. Zavedajte se, da predstavljate svojo blagovno znamko in ostanite na strokovni ravni.

 6. Objavljajte redno

  To je pravilo, ki velja za vse oblike profilov na vseh družbenih omrežjih. In obenem izpostavljam tudi to, da komunicirajte z drugimi uporabniki. Družbena omrežja niso namenjena enosmerni komunikaciji. Dvosmerna je bolj zabavna.

 7. Jezik naj bo popoln

  To velja za kakršnokoli poslovno komunikacijo, a se mi zdi pomembno poudarjati vedno znova. Pogovorni jezik in strokovnost ne sodita skupaj. Naj vas ne zanese, četudi sogovornika poznate.