Odkrijte nove Twitterjeve trenutke: Moments

Konec septembra 2016 je Twitter vsem uporabnikom ponudil možnost “Moments“. V Sloveniji to ni vzbudilo nobene pozornosti in zdi se mi, da je za to krivo nepoznavanje novosti, saj so Moments lahko zelo uporabna zadeva.

Kaj so Moments?

Možnost Moments omogoča združevanje različnih tvitov v eno zgodbo, ki je dostopna prek svoje spletne povezave. Na računalniku se zbirka tvitov prikaže na eni spletni strani, na mobilnem telefonu pa jih pregledujete kot slajde.

Ta novost bo mnoge spominjala na Storify, ki na enak način omogoča ustvarjanje zgodb iz objav na družbenih omrežij. Razlika je v tem, da je nova Twitterjeva možnost bolj enostavna za urejanje, ne dopušča spremnega besedila in omejena je le na Twitter. Ko je potrebno hitro delovanje, so vse to prednosti, vseeno pa take vrste vsebina ne more nadomestiti poglobljene informacije v članku. Za deljenje na Twiterju je odlična.

Komu lahko Moments koristijo?

Mediji

Moments je možnost, ki je zelo uporabna za medije in novinarje, ki prek Twitterja v živo poročajo o zanimivih dogodkih. Zgodbo lahko sestavi novinar ali pa medij, če ima na terenu več novinarjev. V tem primeru mediju ni treba retvitati vseh tvitov svojih novinarjev, ampak jih le doda v Moments in tako sestavi zgodbo, ki ji bo kasneje lažje slediti in jo tudi poiskati.

Podjetja

Podjetje lansira nov izdelek ali pa predstavi pomembno novost ali blagovno znamko, ki sproži številne odzive. S pomočjo Moments jih lahko zbere in objavi kot samostojno zgodbo.

Organizatorji dogodkov

Festivali, podelitve nagrad, protesti, parade … vsi ti dogodki sprožajo odzive in omogočajo poročanje skozi različne vidike. Kako je pri vhodu, kako je poskrbljeno za varnost, kakšen je bil nastop, objava nastopajočega, dogajanje v zaodrju … Marsikaj je lahko zanimivo in zbirka vsega tega daje vtis o celoti.

Številne primere sestavljenih zgodb si lahko ogledate na @TwitterMoments in morda vam prav te dajo idejo, kaj vse se da početi. Predlagam, da si kakšno objavo v Moments ogledate na računalniku in na telefonu, da boste videli, kako različno deluje in kaj učinkuje najbolje.

Kako ustvarimo zgodbo z možnostjo Moments?

Za zdaj lahko zgodbe iz tvitov sestavljamo le na spletnem mestu. Glede na enostavnost postopka lahko pričakujemo, da bodo to možnost omogočili tudi za mobilno aplikacijo.

Do možnosti Moments dostopate s profila. Zavihek je zadnji v vrsti. Ko ste v zavihku Moments, imate na desni strani možnost ustvarjanja nove zgodbe.

 

Moments2

 

Zgodbi določite naslov (največ 75 znakov), začetni opis (največ 250 znakov), naložite nosilno sliko, nato pa dodajate tvite. Nedokončan izdelek lahko tudi shranite in ga objavite kasneje. Sistem vas odlično vodi skozi postopek, za boljšo predstavo pa si oglejte video.

 

Tvite lahko dodajate v Moments tudi po drugačni poti – neposredno s tvita. To naredite s klikom na “More” in nato izberete “New Moment”.

 

twit moment