Twitter klepet in njegova uporaba v trženju in turizmu

V Sloveniji se klepeti na družbenem omrežju Twitter niso nikoli zares prijeli, v tujini pa so kar pomembna stalnica. Gre za popularno obliko komuniciranja prek Twitterja. Najbolj popularni so, kot kaže, v ZDA.

Prvo verzijo tega zapisa sem objavila pred letom in pol (18. avgusta 2016) in z nekaj dopolnitvami bo očitno aktualen še danes. Hitra anketa med mojimi sledilci na Twitterju je pokazala, da 80% Twitter uporabnikov ne ve, kaj to je. Ker so klepeti na Twitterju mednarodni, omogočajo zelo kakovosten in pogosto tudi dobrodošel skok iz lastnega balončka. To omenjam, ker se mi zdi, da bi slovenskim uporabnikom Twitterja to lahko prišlo zelo prav.

Tw anketa o klepetu

Kaj je Twitter klepet in kako poteka?

Twitter klepet (ang. Twitter chat) se odvija v realnem času, dosega pa aktivne uporabnike Twitterja na vseh koncih sveta. Ob točno določenem in vnaprej napovedanem času se uporabniki  v obliki vprašanj in odgovorov pogovarjajo o določeni temi. Klepetu sledijo s spremljanjem vnaprej dogovorjenega hashtaga (#). Posamezen klepet traja od pol ure do celega dneva. Vse je od odvisno od pravil, ki veljajo za klepet. Ta pravila so običajno objavljana na spletu.

Gostitelj (host) klepeta zastavi vprašanje, ga oštevilči in zaznamuje s hashtagom:

“Q1: … [vprašanje 1] … #hashtag”

Ko objavi naslednje vprašanje, se vzorec ponovi:

“Q2: … [vprašanje 2] … #hashtag” 

Udeleženci v dogovorjenem terminu odgovarjajo, odgovor oštevilčijo in zopet zaznamujejo s hastagom:

“A1: … [odgovor 1] … #hashtag”

“A2: … [odgovor 2] … #hashtag”

Včasih, ko je bilo število znakov omejeno na 140, je bilo težje izražati kompleksne misli, a je bil pogovor vseeno zelo živahen. Danes z največ 280 znaki ni več težko izražati kompleksnih misli in opažam, da je klepet lahko bolj informativen in poučen. Svoje naredijo tudi pripete fotografije in na zanimive tvite se marsikdo odzove, še kaj vpraša in tako se lahko splete zanimiv pogovor.

Twitter klepeti se običajno vrtijo okoli področij, kot so na primer:

 • tehnologija,
 • podjetništvo,
 • družbena omrežja,
 • ekologija,
 • marketing,
 • izobraževanje in
 • potovanja.

Klepete na Twitterju najpogosteje organizirajo in vodijo vplivneži (t. i. influencers) ali podjetja, pretok in izmenjava znanja pa sta razloga, zaradi katerih priporočam spremljanje.

Kako najdemo aktualne klepete na Twitterju?

Na omenjene teme obstaja gora klepetov – nekateri so bolj, drugi manj popularni. Običajno potekajo ob že uveljavljenih tedenskih terminih in če imate namen karkoli mednarodno tržiti, se vam morda splača pridružiti v kak klepet in hitro boste videli, če in kakšen je odziv. Seveda pa morate predhodno poiskati primeren klepet.

Klepete najenostavneje najdete, če v iskalnik vpišete: popular twitter chats”. Če dodate še svoje področje zanimanja (npr. “popular education twitter chats”  ali “popular twitter chats for entrepreneur”), boste dobili kar dober nabor klepetov.

Občasno spremljam Twitter klepete na temo digitalnega marketinga in potovanj. Za obe temi je značilno, da se stvari ves čas spreminjajo, zato mi je to pomemben vir informacij ali pa mi pomaga pri delu.

Izpostavljam nekaj meni najbolj zanimivih Twitter klepetov s področja trženja in družbenih omrežij:

 • Sreda, 2 termina: #BufferChat – njihovi klepeti so mi všeč, ker vnaprej objavijo vprašanja in na koncu izdelajo povzetke. Tudi za zamudnike so zanimivi in pregledni.
  Primer: Tema je bilo trženje s pomočjo Instagrama in če nas zanimajo vsi odgovori na vprašanje o učinkovitih objavah za zviševanje vpletenosti sledilcev (“Q3: Is there a particular type of post that gets the best engagement for you on Instagram? Or a particular time?”), lahko dobimo vse zbrane odgovore
 • Sreda: #SproutChat.
 • Sreda: Tudi oni napovejo vprašanja in po končanem klepetu objavijo povzetek.

Nekaj primerov popotniških Twitter klepetov:

 • Torek, ves dan: #ttot – kratica pomeni “Travel Talk On Twitter” in gre za enega prvih popotniških Twitter klepetov
 • Četrtek: #luxtravelchat Luxury Travel Chat je klepet o luksuznih potovanjih, a pogosto obdelujejo čisto običajne in neluksuzne popotniške teme.
 • Petek, pol ure: #JAchat – teme #JAchat klepeta so različne in aktualne. Klepet gostijo nekateri popotniški blogerji, včasih pa povabijo tudi kakšnega zanimivega gosta ali destinacijo, da deli svoje izkušnje in se tako predstavi.

PRIMER: Klepet na Twitterju s Turizmom Ljubljana o »zelenih mestih«

Konec avgusta 2015 sem za Turizem Ljubljana na Twitterju so-vodila #JAchat klepet s profilom @VisitLjubljana. Tema so bila »zelena mesta«. V pol ure smo postavili šest vprašanj in na vsako vprašanje tudi sami odgovorili, ob tem pa spremljali odgovore ostalih in tako nadaljevali komunikacijo. Odzivi so bili odlični, klepet pa vsebinsko zanimiv. Med klepetom in še dobro uro po njem je bilo resnično pestro, saj so odgovori in mnenja kar deževali.

Napoved Twitter klepeta
Napoved Twitter klepeta

Na tej povezavi si oglejte izbor tvitov iz klepeta. Poudarjeni so tisti, ki se navezujejo na Ljubljano. Odgovorov je bilo seveda še veliko več.

 

Prednosti sodelovanja v klepetu na Twitterju

 • Interakcija s sledilci, vplivneži in potencialnimi sledilci. Navezovanje novih stikov.
 • Izmenjava znanj in izkušenj. 
 • Omogoča hitrejšo rast skupnosti.
 • Brezplačno promoviranje blagovne znamke ali dejavnosti.
 • Vplivneži, ki so pogosto pomembna ciljna skupina, se radi udeležujejo Twitter klepetov in tako lahko vzbudimo interes za svojo blagovno znamko, zase ali za destinacijo, če govorimo o področju turizma.
 • Gre za enega od zanimivih in izvirnih načinov komuniciranja na Twitterju ter vzbujanja zanimanja pri potencialnih tujih strankah ali obiskovalcih.