3 ključni nasveti za uporabo hashtagov

Kaj je s to lojtrico in zakaj je potrebna cela znanost zaradi nje? Če bi hashtage (ki jim pravijo tudi ključniki, povezovalnice, sledilnice, metaoznake …) najraje ignorirali, vam bom zaupala, zakaj tega na Instagramu in Twitterju raje ne storite. Osnovna lekcija, ki zna biti za marsikoga koristna.

 

1. Uporabljajte hashtage

Hashtag je oznaka za lažje sledenje temam. Je nekakšna ključna beseda in obenem spletna povezava, ki vodi do podobnih, sorodnih in povezanih tem. Marsikdo s pomočjo hashtagov išče vsebino, zato je največja napaka, da jih sploh ne uporabljate.

En način je, da se priključite obstoječim popularnim hashtagom in uporabljate te, da povečate svoj doseg. Običajno gre za dejanske ključne besede (npr: #architecture, #sustainability, #LGBT …) ali pa se ti oblikujejo ob posebnih dogodkih in novicah (npr: #WorldBookDay, #SuperBowl, #NiceAttack). Pogoste so tudi oznake, ki se navezujejo za določeno TV oddajo (#GameOfThrones, #ema2017, #eurovision).

Drugi način pa je, da ustvarite lasten hashtag, vendar naj ta ne bo sam sebi namen. Vedeti morate, kdaj in zakaj ga želite uporabljati. Lasten hashtag je koristen, kadar na primer gradite blagovno znamko, organizirate množičen dogodek ali kampanjo. Splošno pravilo pa je, naj bo izbrana oznaka logična, zapomnljiva in čim krajša (slednje velja predvsem za Twitter).

Da stvari ne bodo tako preproste, omenjamo nekaj posebnosti.

 • Uporaba hashtagov ima največji pomen na Twitterju in Instagramu. Na Facebooku za silo delujejo, a jih zelo malo ljudi uporablja. Različne možnosti nastavitev zasebnosti namreč zmanjšujejo njihov pomen znotraj tega družbenega omrežja. Delujejo tudi na omrežjih Google+, Pinterest, Thumblr, YouTube in Kickstarter, vendar imajo svoje značilnosti in niso tako zelo uporabni kot pri Twitterju in Instagramu.
 • Na mednarodni ravni imajo hashtagi večji pomen kot v Sloveniji, zato jih pri ciljanju na mednarodno javnost nujno vključite.
 • Na Instagramu lahko poleg ene objave nanizate največ 30 hashtagov.

 

 

2. Hashtag predhodno preverite

Preverjanje hashtagov je nujno ali pa vsaj zelo koristno v kar nekaj primerih.

 • Preden ustvarite lasten hashtag, obvezno preverite, če izbrani hashtag že obstaja in kakšne so objave, ki se z njim povezujejo. Zelo pogosto se namreč zgodi, da uporabite kratico, ki je že v uporabi in ker ne želite zmede, je bolje, da poiščete nov hashtag.
 • Če želite povečati doseg lastnih objav, preverite, kateri hashtagi so popularni na določenem področju. Raziščite, kateri hashtagi so uporabni in ne uporabljajte le najbolj popularnih, ampak predvsem take, ki se navezujejo na vsebino.
 • Če želite spremljati dogodek ali preveriti, kaj se nekje dogaja ali piše, najprej preverite, ali obstaja uradni hashtag. Tudi če ne obstaja, je velika verjetnost, da so uporabniki ustvarili svojega ali celo več njih.

Nekaj orodij, ki vam pri preverjanju lahko pomagajo:

 • Tags For Likes je uporaben za Instagram. Ponudi vam okoli 30 najbolj popularnih hashtagov, kategorizirani pa so po področjih.
 • Hashtagify je odlično in napredno orodje, ki vam bo prav prišlo za objavljanje na Twitterju. Pomaga vam najti popularne sorodne oznake, največje vplivneže in pokaže, kako popularen je določen hashtag skozi čas.
 • Tagboard je uporaben za lažje sledenje hashtagom, saj sproti zbira objave z vseh družbenih omrežij in si tako lahko izdelate svojo zbirko objav na osnovi oznak.
 • Ritetag omogoča preverjanje in primerjanje več hashtagov, pri čemer napiše, kako uporaben je ta hashtag.

Seveda je orodij še veliko več, le malo se je treba spustiti v iskanje.

 

3. Ne pretiravajte s hashtagi

Hashtagi imajo svoj namen. Če z njimi pretiravate, si delate več škode kot koristi. Besedilo, ki je prepredeno s hastagi, je težko berljivo, obilje povezav in znakov # pa deluje moteče. Veliko število hashtagov v besedilu je smetenje, zato se je dobro držati nekaterih preverjenih nasvetov.

 • Na Instagramu hashtage vpisujte v komentar pod objavo, da ne motijo samega opisa slike.
 • Na Twitterju uporabljajte hashtage, vendar jih ne nanizajte preveč. Tviti z 1 ali 2 hashtagoma omogočajo večjo vpletenost uporabnikov, 3 ali več hashtagov pa vpletenost že zmanjšuje.
 • Največji nesmisel je izumljanje dolgih in neberljivih hashtagov, ki jih uporabite le enkrat. Tvit je zaradi tega nečitljiv, oznaka pa neuporabna, saj nima svojega namena.
 • Ena najpogostejših napak na družbenih omrežjih je pretiravanje s hashtagi.

 

Hashtagi so pomembni za večanje zavedanja o blagovni znamki in za rast. Z njihovo pravilno uporabo lahko na družbenih omrežjih dosežete več ljudi, četudi niso vaši sledilci.