Oglaševanje na Twitterju

Eno od pogostih vprašanj s področja spletnega trženja, ki jih srečam, se nanaša na oglaševanje na Twitterju. Pravila in izkušnje niso najbolj poznana. Upam, da se boste z informacijami v tem zapisu lažje odločili, če je oglaševanje na Twitterju za vas primerno ali ne.

 

Ciljna skupina

Za začetek je dobro vedeti, če vaša ciljna skupina uporablja Twitter in koliko ljudi sploh lahko zajamete prek tega kanala. Na tem mestu v Sloveniji naletimo na prvo težavo, saj ni znane nobene uradne številke o tem, koliko Slovencev naj bi uporabljalo Twitter.

Konec leta 2014 sem od uradnega vira dobila informacijo, da naj bi bilo v Sloveniji 95.000 aktivnih Twitter uporabnikov. Aktivni v tem primeru ne pomeni, da redno objavljajo vsebino, temveč da se vsaj 2x na mesec prijavijo v sistem. Številka se je marsikomu zdela previsoka.

Zadnje in trenutno najbolj zanesljive številke je sredi leta 2016 zagotovil Valicon, ki je objavil podatke o številu uporabnikov družbenih omrežij v Sloveniji. Na Twitterju je odprtih 200.000 profilov, ki pa še zdaleč niso vsi aktivni. 100.000 uporabnikov Twitter uporablja tedensko, 33.000 pa dnevno.  Zanimivo je, da kljub temu, da se je po številu profilov Twitter uvrstil na 2. mesto, ga Instagram pri tedenski in dnevni uporabi krepko prehiteva.  (Vir: Raziskava MEDIA+, Valicon. Maj/Junij 2016, n=9.798)

 

 

Zakup oglasnega prostora na Twitterju

Če imate Twitter račun odprt v Sloveniji in želite oglaševati na Twitterju, je najpomembnejši kontakt podjetje Httpool, ki je zastopnik Twitterja v Sloveniji. Oni vam odprejo oglaševalski račun in nanj naložijo dogovorjen znesek. Provizije ni. Kolikor plačate, toliko oglaševanja dobite.

Obstaja pa tudi zanka, zaradi katere se največ interesentov ne odloči za oglaševanje na Twitteru. Minimalni znesek za pristop k oglaševanju je 2.500 EUR in treba ga je porabiti v omejenem časovnem obdobju.

Poudariti moram, da prek podjetja Httpool le odprete oglaševalski račun, za kreativo in upravljanje kampanj pa morate poskrbeti sami. Dajo vam osnovne napotke in vas sproti zalagajo z informacijami o novostih v oglaševanju, s samim oglaševanjem pa se ne ukvarjajo. Če ste vešči snovanja kampanj v katerem od drugih omrežij, boste to lahko počeli sami, v nasprotmen primeru pa je to lahko slabost, saj boste potrebovali osebo, ki bo skrbela za optimizacijo in za odzive ljudem. Odzivi lahko pri določenih vrstah oglasov (predvsem pri namenskem povečevanju vpletenosti uporabnikov) močno narastejo in pripravljeni morate biti na pravočasno odzivanje.

 

Oglaševalski cilji

Pri izbiri ciljev oglaševanja Twitter ponuja naslednje možnosti:

  • večanje vpletenosti uporabnikov
  • ogledi videa
  • kliki na povezavo ali konverzije
  • namestitve ali odpiranje mobilne aplikacije neposredno s Twitterja
  • pridobivanje novih sledilcev
  • ozaveščanje o blagovni znamki

Cilji Twitter oglaševanja

Zadnja možnost je povsem nova in v trenutku tega pisanja še ni dovolj preizkušena. Z njo so pri Twitterju nadomestili nedavno umaknjen cilj pridobivanja potencialnih strank (lead generation), ki ni prinašal želenih rezultatov, cena za te oglase pa je bila zelo visoka.

Sama imam najboljše izkušnje s povečevanjem vpletenosti in s pridobivanjem novih sledilcev. Ne glede na to, kako Twitter in uradni zastopniki spodbujajo zakup ogledov videov, najbolj dvomim v učinkovitost te oblike oglasov. Eden od razlogov je tudi v načinu obračunavanja ogledov videov, ob katerem imam silne pomisleke. Twitter namreč kot ogled zaračuna že 2 sekundi samodejnega predvajanja, ko je le 50 % videa v vidnem polju, ali pa klik na predvajanje zvoka ali celozaslonski način. Če vas zanima, kako oglede zaračunajo druga družbena omrežja, je tu pretekla objava na to temo.

 

Targetiranje ciljnih skupin

Možnosti ciljanja na Twiterju so presenetljivo dobre. Splošno ciljanje glede na lokacijo, spol, jezik in mobilno napravo lahko kombinirate z dodatnimi možnostmi, ki omogočajo ciljanje glede na ključne besede, podobne sledilce (t. i. look-a-likes), zanimanja, ciljanje občinstva po meri (npr. uvoz kontaktov), TV ciljanje glede na popularne TV oddaje, upoštevanje vedenjskih lastnosti (omogočeno le v nekaterih državah) in ciljanje gledalcev večjih in odmevnejših dogodkov (npr. podelitev nagrad Oskar, dan žena, pariški teden mode …).

Targetiranje na Twitterju

 

Tudi pri ciljanju se lahko znajdete pred težavo, ki se jo je dobro zavedati pred začetkom oglaševanja. Twitter ne pozna slovenskega jezika! Posledično to pomeni, da na slovenskem trgu ciljanje glede na jezik ni možno. Izberete lahko le lokacijo. Tako bodo slovenske oglase videli vsi, ki so v Sloveniji – tudi tujci, ki se v času oglaševanja nahajajo v Ljubljani. To še ni tako velik problem kot obratna situacija.

Če želite z angleškimi tviti ciljati tujce v Sloveniji, jih ne morete. Videli jih bodo vsi uporabniki Twitterja v Sloveniji. Poraja se tudi vprašanje, kako dobro je lahko targetiranje s pomočjo ključnih besed v manjših državah s svojimi jeziki. V teh primerih je bolje izbrati druge možnosti ciljanja. Večje države, katerih jezike Twitter pozna, s tem nimajo težav in tam lahko precej bolj natančno in zanesljivo targetirate svoje ciljne skupine.

 

Cene

Kot lahko opazite, obstajajo prednosti in slabosti oglaševanja na Twitterju, a na koncu vsakega najbolj zanimajo cene. Cene so v največji meri odvisne od izbranega trga. Na primer v ZDA in Veliki Britaniji je oglaševanje na Twitterju drago, v Italiji pa neprimerljivo cenejše. Če trg še ni prenasičen z oglasi in so zato ti še vedno vidni, obenem pa je na Twitterju dovolj velika ciljna skupina, potem se dobro izvedeno oglaševanje izplača.

Za boljšo predstavo o načinih obračunavanja različnih vrst oglasov na Twitterju je tu tabela, ki pojasni osnovne načine.

 

Cilj oglaševanja

Način oglaševanja

Način obračunavanja

Vpletenost uporabnikov Promoviran tvit CPE (Cost per Engagement)
Ogledi videa Promoviran tvit CPV (Cost per View)
Klik na povezavo & konverzije Promoviran tvit CPC (Cost per Click)
Promoviranje aplikacije Promoviran tvit CPAC (Cost per App Click)
Pridobivanje sledilcev Promoviran tvit, promoviran račun CPF (Cost per Follower)
Dogodek (#trend) Promoviran #trend, promoviran tvit Dnevna cena glede na državo

 

Osnove oglaševanja na Twitterju in svoje izkušnje sem pojasnila. Če vas zanima še kaj ali pa bi kaj dodali, mi lahko pišete ali pustite komentar na družbenih omrežjih.