5 novosti s popularnih družbenih omrežij

Neprestane spremembe na družbenih omrežjih zahtevajo sprotno spremljanje in preizkušanje novosti. Zbrala sem nekaj novosti, ki so v zadnjem času spremenila možnosti uporabe nekaterih najbolj popularnih družbenih omrežij.

Facebook testira dodaten kontekst za članke

Facebook je v boju proti lažnim novicam začel s testiranjem nove funkcije. Člankom, ki se nam prikažejo v časovnici, bo omogočen dodaten kontekst, aktivirali pa ga bomo s klikom na novo ikono “i”, ki bo nameščena v desnem spodnjem kotu novice. S tem dodatkom naj bi bralci dobili orodje za lažje sprejemanje odločitev o tem, katere zgodbe berejo, delijo in jim zaupajo.

Dodaten kontekst člankom bo Facebook pridobival iz drugih virov, na primer iz Wikipedije, drugih popularnih in sorodnih člankov na to temo ter iz objav drugih uporabnikov Facebooka. Če dodatne informacije ne bodo na voljo, bo tudi to omenjeno, kar je tudi koristen kontekst.

V Sloveniji ta funkcija v času pisanja tega zapisa še ni omogočena.

Rast Instagrama

Instagram je konec septembra 2017 objavil nove podatke o svojih uporabnikih. Hitra rast tega družbenega omrežje se nadaljuje.

  • Instagram ima 800 milijonov uporabnikov.
  • 500 milijonov uporabnikov Instagrama je dnevno aktivnih. Za boljšo predstavo: tekmec Snapchat je imel avgusta 2017 173 milijonov dnevnih uporabnikov, kar pomeni, da vsak dan bolj zaostaja.
  • Ob tej rasti se povečuje tudi število oglaševalcev. Trenutno ima Instagram 2 milijona oglaševalcev.

Z novostmi, ki jih Instagram pospešeno uvaja, lahko v bližnji prihodnosti predvidimo le nadaljnjo rast vseh navedenih številk.

Instagram Stories anketa

Instagram poslovnim uporabnikom ponuja vedno več možnosti uporabe in oglaševanja. Vse večjo vlogo in veljavo imajo 24-urne objave v Stories, kjer lahko skoraj tedensko spremljamo nadgradnje platforme. Možnost Stories, ki omogoča večjo vpletenost uporabnikov, je dobila še možnost izvajanja preprostih anket, kar je za poslovne uporabnike lahko zelo zanimiv in uporaben dodatek.

Anketo lahko uporabite le za zabavo ali pa prek vprašanj in odzivov dobite resničen vpogled v mnenja svojih sledilcev. Možnosti uporabe bo moral najti vsak sam, največjo vlogo igra domišljija, tukaj pa sta dva primera.

Vino ali pivo? Skočiti ali ne?

Seveda anketa ne bi imela smisla, če ne bi na koncu dobili rezultatov. Pogledamo jih tako kot druge podatke o ogledih – kliknemo v spodnji levi kot.

 

Twitter testira večje število znakov

Konec septembra je Twitter zečel testirati novost – 280 znakov namesto 140. Kot je že v navadi, so to možnost dobili le redki uporabniki in po poskusnem obdobju se bo pokazalo, kaj bo sledilo.

Kot so razložili pri Twitterju, bo večje število znakov omogočilo boljšo izraznost. Njihove raziskave so namreč pokazale, da je omejitev znakov glavna frustracija pri uporabi tega družbenega omrežja. Približno 9 odstotkov vseh tvitov vsebuje točno 140 znakov, kar pomeni, da je bilo treba misel pogosto prilagoditi in skrajšati, da lahko ustreza omejitvi 140 znakov. Zdaj pri Twitterju upajo, da bodo to breme uporabnikom olajšali.

Novosti pa ne bo za tiste, ki tvitajo v kitajskem, japonskem ali korejskem jeziku. Njihov jezikovni sistem namreč omogoča manjšo porabo znakov, zaradi česar redko dosežejo omejitev 140 znakov. Zanimiv je podatek, da povprečna dolžina tvita v japonskem jeziku znaša le 15 znakov in le 0,4 odstotka tvitov dosega omejitev 140 znakov.

 

LinkedIn komentarji

LinkedIn je spremenil prikaz komentarjev. Včasih so bili nanizani v časovnem zaporedju, zdaj pa sistem sam določi, katere bo prikazal na vrhu. Razlog za drugačno razvrščanje je v želji po povečani vpletenosti. Sprva je LinkedIn na višja mesta uvrščal tiste komentarje z večjo vpletenostjo – torej tiste z več všečki in več komentarji. Izkazalo se je, da je ta način preveč preprost, saj imajo zgodnji komentarji večjo prednost. Kasnejši komentarji, ki so prav tako kakovostni, lahko pri tem načinu prikaza ostanejo spregledani.

Da bi pri LinkedInu izboljšali izkušnjo, so zasnovali svoj model prikazovanja komentarjev, ki vsakemu uporabniku prilagodi prikaz komentarjev in tako spodbuja večjo vpletenost. Nov sistem upošteva različne osebne dejavnike (npr. vašo povezavo s komentatorjem), pretekle aktivnosti, zanimanja, popularnost komentatorja in komentarja, čas objave in še veliko več. Strojno učenje prilagojeno obravnava vsakega uporabnika posebej.

LinkedIn komentarji

Zakaj je to pomembno? Zavedanje o tem, kako deluje prikaz komentarjev, pomeni močno orodje za povečanje vplivnosti na LinkedInu. Čim močnejši je vaš profil in vaša navzočnost na platformi, čim bolj vaši komentarji spodbujajo druge komentarje, večja je verjetnost, da bo LinkedIn prikazoval vaše komentarje in s tem ustvarjal večjo vpletenost in boljši organski doseg za vas.