Rdeč semafor

8 stvari, ki jih na družbenih omrežjih ne objavljamo

Poslovna uporaba družbenih omrežjih se razlikuje od zasebne.

Zakaj?

Razlogov je več, ampak bistveni so drugačni cilji ter večja stopnja odgovornosti do podjetja, zaposlenih in do javnosti. Te razlike moramo upoštevati, ampak včasih se zgodi, da nas zanese. Zato je tu seznam najpogostejših tipov objav, ki na poslovne profile ne sodijo. (Zavedam se, da obstajajo tudi izjeme, a te v splošnih nasvetih težko najdejo svoje mesto.)

1. Negativne objave o konkurenci ali nasprotnikih

Verjetno nimate dobrega mnenja o svoji konkurenci ali pa vam na poti do uspeha kdo nagaja. V mini državi imamo ogromno skupnih znancev in sosedski prepiri so pogosto lahko problem. To vsekakor niso razlogi, da objavljate karkoli o svoji konkurenci ali nasprotnikih. Ne počnite tega! Nikoli! Vzemite si čas, se umirite in poiščite drug način za reševanje težave. Negativne objave bodo namreč situacijo le poslabšale, saj boste na lastnem kanalu spodbujali jezo in prepiranje. Nasprotniki bodo še bolj jezni, vašim privržencem pa se boste prikazali kot prepirljivci.

2. Neresnice in zavajanja

Paradoks: Dandanes je zelo enostavno preveriti informacije, obenem pa na spletu kroži vse več lažnih novic, ki manipulirajo z uporabniki. In kot nalašč so ravno lažne novice tiste, ki imajo vse večji vpliv v kaotičnem medijskem prostoru. Ne glede na vse odsvetujem prilagajanja številk, olepševanja resnic, zavajajoče naslove in širjenje senzacionalističnih novic. Na videz neškodljiv, a netočen podatek ima lahko velike in nadležne posledice. Izognite se jim že v izhodišču. Preverite podatke in posredovane novice, še preden jih objavite.

3. Slovnično nepravilne objave

Res je, da je obnašanje uporabnikov družbenih omrežij daleč od formalnega. Vljudnostne fraze uporabniki izpuščajo, veliko je tikanja in slovnična pravila so marsikomu španska vas. To ne pomeni, da je taka lahko tudi poslovna komunikacija. Preverite zapis, preden ga objavite. Pazite na tipkarske napake in na slovnico. Če poslovni profil ne upošteva slovničnih pravil in objavlja v pogovornem jeziku, izpade neresno, amatersko in nestrokovno. Verjamem, da si tega ne želite, zato pazljivo z jezikom.

4. Viralne vsebine, ki nimajo zveze z vami

Smešni posnetki, ljubki mucki in še veliko je vsebin, ki so viralne, a nimajo povezave z vašim področjem dela. Če vaš posel nima nobene zveze s temi posnetki ali z vsebino na njih, ni zares dobrega razloga, da jo objavite. Bodite relevantni za svoje sledilce in mislite na svoje cilje komuniciranja. Seveda ste lahko tudi vi v svojih objavah zabavni in lahkotni, a poskrbite, da bodo vsebine povezane z vašo blagovno znamko ali da bodo izražale identiteto vaše znamke ali organizacije.

5. Preveč promocijskih vsebin

Družbena omrežja niso trgovina in niso podaljšek odnosov z javnostmi. Večina uporabnikov uporablja družbena omrežja zaradi možnosti interakcij, zaradi druženja. Tam niso zato, da bodo nakupovali. Želja podjetij, da bi neposredno povečevala prodajo, je verjetno najtežje dosegljiv cilj na družbenih omrežjih.

Nasvet: Pozabite na pretirano objavljanje prodajnih akcij in na lastno enosmerno promocijo. Dobra komunikacija je dvosmerna in iskrena. Gradite in vzdržujete dolgotrajen odnos – to je tisto, kar je največ vredno in kar družbena omrežja omogočajo bolje kot drugi mediji.

6. Osebna mnenja

Zapomnite si, da predstavljate organizacijo ali blagovno znamko. Osebna mnenja, navijaške politične ali religiozne objave na poslovnih profilih nimajo mesta. Seveda imajo blagovne znamke in organizacije svojo identiteto in to lahko izražamo, a če gre za aktualna družbena vprašanja, morajo biti mnenja usklajena z oddelkom za odnose z javnostmi ali/in vodstvom.

7. Izkoriščanje tragedij in zmag za večanje lastne popularnosti

Poskuse izkoriščanja tragedij in zmag za lastno promocijo videvamo doma in v tujini. Pravzaprav ne verjamem, da se temu lahko izognemo. Seveda so veliko bolj odmevni primeri, kjer se izkorišča tragedijo. Besedilo “Všečkajte, če se tudi vam to zdi grozno” nikoli in nikjer ne more biti dobra ideja za objavo. Če je to morda vsem jasno, pa zavedanje o tem izgine, ko govorimo o izkoriščanju tujih zmag.

Naša smučarka zmaga, naši košarkarji zmagajo in nenadoma vsa možna podjetja, restavracije, društva, blagovne znamke uporabljajo njihove fotografije in objavljajo čestitke. Razumljivo je, da to naredijo sponzorji in klubi, za ostale, ki nimajo ničesar s tem uspehom, pa je to le poceni poskus izkoriščanja tujih zmag za lastno povečevanje popularnosti. Če bi podjetje želelo poslati čestitko, bi jo poslalo športnikom ali pa bi zmagovalce kako drugače podprlo.

8. Ukradene vsebine

Že v preteklih zapisih sem kdaj omenila, da če je nekaj objavljeno na spletu, še ne pomeni, da si to lahko lastimo in brez dovoljenja uporabimo. Dobra rešitev, duhovita misel, kuharski recept, citat, ilustracija, glasbena podlaga, fotografija … vse to je nekdo ustvaril in prav je, da avtorje navajate oziroma na družbenih omrežjih delite njihovo vsebino.