Kaj starejša generacija počne na družbenih omrežjih?

Članki o spletnih novostih, aplikacijah in digitalnih trendih se običajno nanašajo na mlade uporabnike, ki so združeni s svojimi mobilnimi telefoni in ki spremljajo vse te trende in novosti. Pozabljamo pa na vse večjo skupino aktivnih uporabnikov družbenih omrežij. To so vse številčnejši upokojenci, za katere že dolgo ne velja, da so računalniško nepismeni. V angleškem jeziku imenovani baby boomerji so zanimiva skupina, o katerih se najdejo številni tuji podatki (izvirajo predvsem iz ameriškega okolja), mene pa je zanimalo, kaj vemo o slovenskih uporabnikih te generacije.

Baby-boomerji osvajajo splet

Podjetje Valicon, ki spremlja uporabo družbenih omrežij v Sloveniji, generacijo »baby-boomerjev« opredeljuje kot tiste, ki so »rojeni pred letom 1960, danes pa so stari 58 let ali več. Večina jih je že upokojenih. Mladost so preživeli v času pomanjkanja in skromnih življenjskih razmer. V živo so spremljali prvi pristanek na Luni, hladno vojno, Jugoslavijo in Tita. So generacija skupin The Rolling Stones in The Beatles. Glavni simbol napredka je avtomobil.« Za boljšo predstavo o velikosti te generacije, naj še povemo, da govorimo o dobri petini prebivalstva

Ta starejša generacija počasi, tiho in vztrajno osvaja splet, uporaba družbenih omrežjih pa je za njih pogosto osrednja aktivnost na spletu. Po podatkih študije, ki jo je izvedel Google, starejši preživijo več časa na spletu, kot gledajo televizijo.

Meritve, ki jih je konec leta 2018 izvedlo podjetje Valicon, kažejo, da ima 73,4 odstotkov baby-boomerjev, ki so na spletu, odprt profil vsaj na enem od družbenih omrežij.

Vsi tuji članki, ki sem jih našla na temo baby-boomerjev, poudarjajo veliko vlogo Facebooka. To je namreč najbolj popularno družbeno omrežje za starejše uporabnike spleta. Da ni prav nič drugače v Sloveniji, potrjujejo rezultati Valicona.


Vir: Valicon

Vas zanima še več? Celoten članek si preberite na portalu Netokracija.