igslovenia

O vplivnežih z vplivneži: @igslovenia

Ko se govori in piše o spletnih vplivnežih (influencerjih, influenserjih), si večina predstavlja bolj ali manj afnasta dekleta, ki preizkušajo ličila, popotnike, ki s svojimi potovanji služijo, s hrano obsedene foodije ali pa natrenirane mladce, ki razkazujejo svoja telesa in poudarjajo prednosti teh ali onih prehranskih dodatkov. Rada bi vam pokazala, da to ni vse, kar premore marketing z vplivneži.

Področij življenja je ogromno. Seveda so zdravje, kozmetika, moda, prehrana in počitnice na sploh velika področja vsakdanje potrošnje in to potegne za seboj veliko število potrošnikov, prav tako pa tudi veliko število vplivnic in vplivnežev. Nenazadnje se vsak na nek način dnevno ukvarja s temi področji. A zares zanimimivo postane delo z vplivneži šele tam, kjer je ciljna skupina specifična, nišna.

Ker sem o idealni povezavi med Instagramom in turizmom že pisala, vas usmerjam na še vedno zelo aktualen zapis, ki pomaga razumeti, zakaj je Instagram tako pomembno in vplivno družbeno omrežje.

Sanja Leban Trojar in Zoran Leban Trojar sta ostala vplivneža nenačrtno in takrat, ko to še ni bilo moderno. Morda prav zaradi tega na njiju gledam malo drugače. Njun Instagram kanal @igslovenia je nastal kot hobi in rastel organsko, postopoma se je razširil še na druge kanale, začela so se sodelovanja in danes @igslovenia prestavlja vplivno in pomembno skupnost, ki kakovostno predstavlja Slovenijo, lokalne fotografe in, kot boste slišali v spodnjem pogovoru s Sanjo Leban Trojar, ponuja priložnosti za sodelovanje tudi čisto drugačnim in neturističnim podjetjem.

Vabljeni k poslušanju!

Intervju: Sanja Leban Trojar, @igslovenia


Za vtis nekaj izsekov iz pogovora …

Ima @igslovenia kakšen cilj?

“Cilj, ki je potiho zrasel, je, promocija Slovenije oziroma prikazati Slovenijo tujcem. Ena od stvari, ob katero sva se kmalu spotaknila, je bila ta, da sva izjemno pogrešala informacije o Sloveniji v tujih jezikih. To se je hitro pokazalo za problem pri vseh lokacijah v Sloveniji, ki niso Ljubljana.”

Kakšen je načrt za spletno mesto @igslovenia?

“Spletno stran želiva oblikovati kot interaktivni zemljevid vizualno zanimivih točk – fotolokacij z opisi, s povezavami … Ko prideš na zemljevid, ki je že na spletni strani, si začrtaš pot, po kateri želiš odkrivati Slovenijo, in imaš na zemljevidu vnešene te lokacije. Tam so najine fotografije, ki so najino avtorsko delo – za razliko od Instagram računa. Fotografije niso najboljše, pokažejo pa tisto, kar boš tam dobil. In fotograf si zna zelo dobro predstavljati, kaj bo iz tega lahko potegnilil.”

Pogled na sodelovanje s podjetji:

“Najin osnovni predpogoj je, da ohranjava vsebino tako, kot midva meniva, da mora biti. Izključijo se vsi ponudniki, ki zagotavljajo pice, hrano, prenočišča …”

Poseben izziv zame so promocije nepoznanih turističnih destinacij. Skozi najin profil se zaradi velikega števila sledilcev in narejenih korakov lahko pozitivno predstavi marsikdo. Precej veliko ljudi lahko dosežejo, ne da bi jim bilo treba graditi svoj lasten profil.”

Kaj pričakuješ od naročnika?

“V idealnem svetu si želim naročnika, ki vsaj pogleda naš profil in prepozna potencial, ki ga ima @igslovenia. Druga stvar pa je, da ima konkretno idejo za svojo promocijo. Ne to, kje bo vključil nas, ampak da ve, kaj si sploh želi. Prepogosto se na naju obračajo na primer: ‘Dajte narediti neko promocijo, šest objav. Koliko to stane?'”

O prednostih in slabostih Slovenije kot turistične destinacije skozi oči instagramerjev

“Povezanost različnih turističnih ponudnikov. To je noro. Tako majhna država smo, da bi lahko z neko pametno strategijo povezali bistveno več ponudnikov.”

“Prednost Slovenije je raznolikost. To je fascinantno in unikatno. Tudi ko se pogovarjam s katerimkoli fotografom. Fotografi ne morejo verjeti, da lahko na tako kratki razdalji naredijo toliko različnih fotografij.”

Ne le odgovornost do sledilcev, ampak tudi odgovornost do lokacije …

Obstajajo mikrolokacije, ki so zelo priljubljene. Ko eno lokacijo začnemo objavljati in postane popularna, lahko postane preveč popularna. Take lokacije postanejo prepoznavne na Instagramu, postanejo prezasičene, niso več zanimive in dejansko se jih zlorabi.”

Kje najdete @igslovenia?