Kako v hipu spremenimo velikost kupu fotografijam?

V obup sta me spravili dve mapi fotografij v visoki resoluciji. Vsaka mapa je imela okoli 70 fotografij in nobena ni bila manjša kot 8 MB. Zmagovalke v težki kategoriji so tehtale celo 23 MB. Ker nisem imela nobenega primernega orodja, da pomanjšam vse naenkrat, sem najprej iskala to storitev po Googlu. Saj veste: “free online resize” in podobni štosi. Vsakič sem naletela na omejitve: obdelam lahko največ 10 slik hkrati, slika ne sme biti večja od 10 MB …

Skoraj naključje je bilo, da sem našla odgovor. Ko sem ugotovila, da ne potrebujem drugega kot operacijski sistem Windows, se mi je zdelo, da je svet rešen.

Rešitev za pomanjšanje velikosti več fotografij je tako preprosta, da jo moram deliti. Prepričana sem, da je marsikdo še ne pozna.


  1. V mapi označimo vse velike slike.
  2. Desni klik in izberemo “Pošlji” -> “Prejemnik pošte
  3. Izberemo velikost slike. Običajno izberem “Velika: 1280 x 1024“. Slika ni prevelika, hkrati pa se na vseh družbenih omrežjih in zaslonih lepo prikaže.
  4. Priloži
  5. Slike se pomanjšane prikažejo kot priponke v elektronskem sporočilu Microsoft Outlook. Vse priponke označimo, skopiramo in jih prilepimo v novo mapo, kjer želimo imeti pomanjšane slike. In to je vse!

V spodnjem videu si lahko poleg te rešitve ogledate tudi verzijo za pomanjšanje slik, če nimate nameščenega programa Microsoft Outlook. Postopek je podoben, le da se v zadnjem koraku ne prikaže elektronsko sporočilo, ampak pomanjšanje slike poiščete v začasni mapi “Temp“.

Tako, zdaj veste. Stvari so včasih res presproste, a ne? 🙂