Thunderclap – Kickstarter na družbenih omrežjih

Družbena omrežja omogočajo preprost način, da nekaj povemo, vendar pa je sporočilo v poplavi drugih težko slišano. Thunderclap je platforma za množično objavljanje, s katero uporabniki želijo preglasiti ostala sporočila. Omogoča množično deljeno enotno sporočilo, ki je kot nekakšen flash mob na spletu. Cilj je, da se sporočilo dvigne nad hrup in nasičenost z informacijami, ki jo proizvajajo posamični uporabniki družbenih omrežij.

Asociacijo na Kickstarter daje način delovanja. Kdorkoli si lahko odpre račun na spletnem mestu Thunderclap in predstavi svojo kampanjo. Vpisati mora osnovne podatke, izbrati cilj (število podpornikov) in čim bolje argumentirati svoj namen. Določiti morate tudi datum pošiljanja oz. zaključka kampanje, bistveno pa je sporočilo, ki ga želite poslati svetu. V omejenem času lahko ljudje podprejo vašo kampanjo s svojim Facebook, Twitter ali Tumblr profilom. Če boste dosegli svoj zadan cilj, t. j. zbrali dovolj podpornikov, se bo na določen dan ob istem času na izbranih omrežjih vsem podpornikom objavilo isto sporočilo. Zato temu rečejo “crowdspeaking“.

Osnoven način delovanja razloži spodnji video.

 

 

Za koga je Thunderclap uporaben?

 • Imate veliko zveste, a razpršene publike? Po možnosti na različnih koncih sveta?
  Če je vaša publika povezana in področno zelo omejena, potem doseg ne bo tako velik. Če pa se vaši podporniki ne poznajo in prihajajo iz različnih družbenih okolij, potem pa vam te šibke vezi med njimi omogočajo odličen doseg. Vsak ima namreč druge prijatelje in sledilce.
 • Lansirate nov izdelek, storitev, festival? 
  Thunderclap je uporaben za pritegnitev začetne pozornosti ob lansiranju nečesa novega. Dobro razmislite, kakšno bo vaše sporočilo in kaj vse bodo vaši naslednji koraki, ko boste to pozornost imeli. Ena objava – četudi je množična – nima dolgega roka trajanja.
 • Se ukvarjate z aktivizmom in ozaveščanjem?
  Ogromno tovrstnih kampanj je na Thunderclapu in mnogi prav take družbene kampanje najlažje podprejo, saj se jih tema tiče ali pa imajo do nje zelo oseben odnos.
 • Ste znan umetnik, pisatelj, kreativec?
  Napisala sem znan, ker je to pogoj, da dosežete dovolj veliko občinstvo, ki vas bo podprlo. Mnogo tovrstnih kreativnih kampanj je bilo že izpeljanih, vendar pa so bile v ozadju dokaj prepoznavne osebe na družbenih omrežjih, velike naklade in zato so bile tudi kampanje lahko večje zastavljene. Pred začetkom vsekakor priporočam branje objavljenih študij primerov, ki vam bodo dale ideje, kaj lahko počnete s tem orodjem.

Kaj je slabost Thunderclapa?

Slaba stran je cena. Od leta 2012, odkar Thunderclap obstaja, ga je uporabilo že mnogo znanih oseb, velikih organizacij, globalnih blagovnih znamk in multinacionalk. Zadeva je učinkovita, zato je tudi cena temu primerna.

Brezplačna možnost obstaja, a je zelo osnovna, 3 dni traja potrditev kampanje in na koncu nimate skoraj nikakršnih podatkov o uspešnosti kampanje. Ni optimalno, a nekaj vseeno je. Najbolj privlačen je najdražji paket “PRO”, ki stane 650 USD za izvedbo ene kampanje. Poleg vseh mogočih prilagajanj in analitike, vam ta omogoča še izvoz e-naslovov vaših podpornikov. Če imate veliko kampanjo z mnogo podporniki, potem veste, kaj plačate in se zadeva splača. Ostale možnosti in vse razlage so objavljene v ceniku.

 

Ne glede na izbran paket, pa vam po uspešni kampanji Thunderclap izdela še mini infografiko, ki jo lahko uporabite za zahvalo na družbenih omrežjih. Ko se vse zgodi, se zgodi v hipu in ta hip želi vsak urednik družbenega omrežja podaljšati. Manjka tudi nek sklep in zaključek, zato je taka slika/zahvala zelo primerna. Tako je videti pri brezplačnem paketu. Vključuje vašo nosilno sliko in vse številske podatke, ki jih kot nosilec brezplačne kampanje dobite.

Nekaj nasvetov pred lansiranjem prve kampanje:

 • Zavedati se treba, da gre v resnici za dve kampanji. Ena je ta, ki jo želite sprožiti na Thunderclapu, a še pred tem morate storiti vse, da dobite dovolj podpornikov. Samo od sebe se to namreč ne zgodi. To sta torej dva nujna koraka in na oba morate biti pripravljeni.
 • Ko se boste odločali za kampanjo, imejte v mislih, da je najbolje, če kampanja za zbiranje podpore traja 2 do 3 tedne. V predolgem časovnem obdobju se bodo prvi podporniki morda oddaljili od vaše kampanje in sporočila, vi pa morate izkoristi val in ga čim bolj povečati. V prekratkem časovnem obdobju pa boste težko dosegli zastavljen cilj glede števila podpornikov. 2 do 3 tedne je zato optimalen čas.
 • Omenila sem že, da ljudje najlažje podprejo družbene akcije. Pomembno je, da čutijo del skupnega poslanstva. Ljudi je treba vključiti v proces. Dobro je, da namen dojemajo kot oseben, saj vas bodo tako lažje podprli.
 • Thunderclap ne more biti vaše edino komunikacijsko orodje, lahko je le podpora.