Spletno nasilje

Uprimo se spletnemu nasilju!

Različico zapisa sem prvotno objavila na Facebooku, a se mi tema zdi pomembna, tam pa se zapisi radi izgubijo. Zadnje dni se po Facebooku namreč širi primer spletnega nasilja. Morda ste ga že opazili, morda ga še boste, a vseeno upam, da vas objave ne bodo dosegle. Tole pišem, ker me je pretresla množičnost in krutost pojava.

Banalno je, da je problem nastal zaradi preprostega nestrinjanja z mnenjem zdravnika, ki dnevno rešuje okužene bolnike, tvega svoje zdravje in se zato upravičeno zgraža nad nasprotniki cepljenja. Nestrinjanje je sprožilo nasilje in ni še jasno, kakšne bodo posledice, ker se snežna kepa nasilja še vedno kotali.

In ne, to ni problem družbenih omrežij, to je problem ljudi in njihovega občutka za človečnost.

1) SPLETNO NASILJE je – tako kot katerokoli drugo nasilje – nedopustno!

2) SPLETNO NASILJE ima več oblik.

Omenjam le tri aktualne:

  • Žaljiva sporočila in komentarji – žaljenje, zmerjanje ali posredovanje sovražnih vsebin, usmerjenih v določeno osebo.
  • Deljenje intimnih posnetkov ang. revenge porn.
  • Fotografiranje in snemanje ter objavljanje posnetkov brez dovoljenja – to so posegi v zasebnost posameznika in so kaznivi.

(Več o spletnem nasilju na safe.si)

Ko se temu nasilju pridružijo še nadlegovanja po telefonu, grožnje, nadlegovanja sodelavcev žrtve, je problem še večji.

3) Vsako spletno nasilje na žrtvi pusti POSLEDICE.

Če je nasilje množično, so posledice toliko hujše.

Spomnimo se tragične zgodbe ravnatelja mariborske srednje šole, ki so ga nasilneži in brezobzirneži potisnili čez rob. V tistem primeru množičnega nasilja so sodelovali dijak, ki je spolni akt posnel in ga objavil, mediji, ki so posnetek delili in opisovali, radijski napovedovalec, ki je ravnatelja celo klical in zasliševal. Ravnatelj je postal tarča štosov, zgražanj, moraliziranj in komentarjev ljudi, ki ga niso niti poznali. Oni so se naslajali in zabavali, dokler se ravnatelj ni ubil. S svojo smrtjo je šele lahko končal to zanj nevzdržno stanje.

4) SPOLNOST je pisana, zanimiva, prijetna in sproščujoča.

Je del življenja in naj ima vsak tako, kot mu ustreza. Edino pravilo je soglasje vpletenih.

Nikakor pa spolnost ne sme biti orodje za sramotenje, maščevanje in diskreditacajo. Še posebej ne zato, ker se nekdo ne strinja z mnenjem drugega!

5) ZASEBNI POSNETKI ne sodijo na splet.

Kdor jih objavi, je spletni nasilnež, cyberbully. Treba ga je opozoriti na nasilje ali pa ga prijaviti.


To ni problem družbenih omrežij, ampak je problem ljudi, družbe. Je naš problem. Algoritmi omrežij žal delujejo v prid nasilju, zato, prosim, ne širimo tovrstnih objav, opozarjajmo nanje na drugačen način in jih prijavljajmo. Uprimo se nasilju!