Kako uspešno sodelovati s popotniškimi blogerji?

Popotniški blogerji (ang. travel bloggers, influencers) potujejo in objavljajo zapise, fotografije, video posnetke o krajih, ki jih obiskujejo. V veliko primerih od tega živijo in marsikdo se bo strinjal, da so si našli idealen poklic. Vendar pa to pomeni tudi delo, ki mora biti na visoki kakovostni ravni.

Zakaj so popotniški blogerji pomemben del turistične industrije?

Blogerji v svojih zapisih in v objavah na družbenih omrežjih izpostavljajo določene kraje in njihovo turistično ponudbo. S tem lahko vplivajo na ljudi, ki radi potujejo. Namreč, ko iščemo informacije o kraju, kjer še nismo bili, uporabljamo splet in pri najdenih informacijah bolj zaupamo tretjim osebam kot pa promocijskim vsebinam iz uradnih virov. Obenem pa so zapisi blogerjev tudi ogledalo destinacije in njene turistične ponudbe.

Blogerji so tudi močno prisotni na družbenih omrežjih in če delajo dobro, veliko tudi komunicirajo s svojimi sledilci. Če imajo velik doseg, objave še dodatno sprožijo obsežne interakcije na družbenih omrežjih. Blogerji odgovarjajo na vprašanja in postanejo neuraden vir informacij o destinaciji. Turistične organizacije in ponudniki turističnih storitev se zaradi želje po izpostavljenosti, doseganju nove ciljne skupine in tudi zato, ker je sodelovanje z blogerji lahko cenovno učinkovito, odločajo za sodelovanje z njimi. Če vas zanima, kako na potencialne kupce delujejo objave vplivnežev na Instagramu, si to preberite v zapisu, kjer v zadnjem delu opisujem tudi pomen Instagrama v turizmu.

 

Kaj je nujno in kaj so pasti sodelovanja z blogerji?

 1. Nujno se moramo zavedati, da je popotniško bloganje postalo popularno.

  Vse več je popotniških blogerjev in zadnja leta lahko to spremljamo tudi v Sloveniji. Pišejo turističnim organizacijam, ponudnikom nastanitev ali storitev in v zameno ponujajo svoje objave. Včasih se zdi, da mnogi med njimi iščejo le način za čim cenejše počitnice. Mnogi si želijo idealnega poklica in ne morejo ga vsi opravljati odlično. Opisani popotniški blogerji niso tisti, ki jih turistična industrija zares potrebuje.

  Vse več je tudi vplivnežev na družbenih omrežjih, predvsem na Instagramu. Pri sodelovanju z njimi svetujem še posebno previdnost, saj so velikanske številke pogosto pridobljene na neustrezen način. Več o tem si preberite v zapisu o vplivnežih na Instagramu.

 2. Sodelovanje z blogerji je posel.

  Napačna je predstava, da blogerji to počnejo ljubiteljsko. Gotovo uživajo v svojem delu, vendar dobri popotniški blogerji s tem tudi dobro služijo ali pa od tega celo živijo. Gre za poslovno sodelovanje, osnova posla pa je pogodba. Vsak del sodelovanja naj bo jasno opredeljen. Število objav, kanali, pravice uporabe … Ne pozabite na datum, do katerega je treba objaviti dogovorjeno, in na poročilo, ki ga morajo oddati.

 3. Destinacija ali turistični ponudnik mora imeti izdelan produkt, ki ga je pripravljen postaviti na ogled in dati na preizkušnjo.

  Vedeti je treba, komu je produkt namenjen. So ciljna skupina mladi, družine, geji, ljubitelji športa …? Od tega bo odvisno, kateri blogerji so sploh primerni za sodelovanje.

 4. Treba je imeti cilj, jasen namen sodelovanja.

  Morda so to konkretne zahteve o zapisih, fotografijah, videih … Morda vas zanima specifično družbeno omrežje, ki ga množično uporablja vaša ciljna skupina. Zelo verjetno je, da bo pred sklenitvijo pogodbe potrebno uskladiti pričakovanja in se pogajati, kar je tudi del poslovnega sodelovanja.

 5. Blogerje je treba pred sodelovanjem preveriti.

  Kakšen je njihov doseg, kje objavljajo, kako pišejo, kaj jih zanima … Velike številke so lahko zavajajoče. Ogromno število sledilcev je morda pridobljeno umetno. Priporočam, da namesto števila sledilcev opazujete raje interakcije z njimi. Prav nobena težava pa ne sme biti vprašanje o številkah, če blogerji sami ne postrežejo z njimi. Precej pomembno je na primer, iz katere države prihajajo njihovi bralci. Ti morajo namreč biti usklajeni z vašo ciljno skupino.

  Skoraj vsi popotniški blogerji imajo tudi svoje Instagram profile. Kako preveriti vplivneže na Instagramu pred sklenitvijo sodelovanja, preberite v tem zapisu.

 6. Tveganje vedno obstaja in ga je treba sprejeti.

  Ni vnaprej znane enačbe, kakšen bo rezultat sodelovanja, lahko pa se na ta rezultat vpliva s temeljito pripravo in s sodelovanjem.

 7. Proaktivnost.

  Ves čas – pred, med in po obisku – je treba aktivno sodelovati z blogerji, saj to lahko ključno vpliva na vsebino. Nima smisla le povabiti v goste, nato pa vse prepustiti njim. Koristno je uskladiti ideje za program in aktivnosti, hrano in zabavo, nuditi jim je treba podporo, če jih kaj konkretno zanima, spremljati je treba njihove objave in jih obvestiti, če se v objavah zgodijo kakšne napake.

 

Prednosti sodelovanja z blogerji

 1. Dogovorjeni rezultati.

  Določeni rezultati so del pogodbe in zato vnaprej pričakovani. To so zapisi, slike, videi, objave …

 2. Komunikacija na družbenih omrežjih.

  Vse interakcije na družbenih omrežjih so pozitivna stran sodelovanja. Priporočam, da jo ponudniki tudi sami spodbujajo. Odzivi namreč sprožajo še več odzivov. Pojavijo se vprašanja, opazke in to je val, ki ga je treba jezditi! Odzive je treba spremljati, jih bogatiti s svojimi in dodatnimi vsebinami, saj to ustvarja brenčanje (ang. buzz).

 3. Blogerji s svojimi zapisi turistični produkt umestijo v kontekst.

  Predstavijo ga javnosti. To lahko storijo povsem drugače, kot ste si sami zamislili, a ta nov kontekst je pomembna informacija. Morda bo širši javnosti bolj všeč in lahko sproži premislek o drugačnem in boljšem komuniciranju. (Odličen primer tega pojava sem lahko spremljala osebno: Supanje na Ljubljanici so kot pomembno turistično ponudbo “odkrili” popotniški blogerji.)

 4. Popotniški blogerji niso novinarji in precej dobro se znajdejo sami.

  Njihov obisk – še posebej večdneven – je lahko vreden veliko več. Če bodo imeli čas za raziskovanje in potrebo po večjem številu zapisov, bodo našli zanimivosti, ki se jih ponudniki niti ne zavedajo. Tudi to so za turistične organizacije koristne informacije.

 5. Ambasadorstvo.

  Dobro sodelovanje in obojestransko zadovoljstvo je nekaj, kar si želi vsak. Med popotnikom in destinacijo se razvije pristen in skoraj čustven odnos. Saj veste, morda imate tudi vi svojo “sanjsko obalo” ali pa “najljubše mesto”. Zadovoljen bloger se bo z veseljem še kdaj vrnil in še kdaj pohvalil destinacijo. Njegovi bralci bodo to opazili, vaš bloger pa bo postal vaš ambasador. To so odnosi, ki jih je vredno čuvati in vzdrževati!